Nehvaležni skeptiki #28: Strateško uničevanje socialne države

V aprilski epizodi našega podkasta Nehvaležni skeptiki se ukvarjamo s tem, kako trenutna vlada strateško, korak za korakom, uničuje socialno državo. 

V zadnjem letu je Janševa vlada ustanovila dva strateška sveta, najprej Strateški svet za debirokratizacijo, ki se je pojavil maja 2020 in ga vodi Ivan Simič. Njegova cilja naj bi bila »poenostavitev zakonodaje oziroma poenostavitev poslovanja, v nekaterih primerih tudi nižji davki« in »odpraviti bistveno število ovir, ki dušijo predvsem male podjetnike

Drugi strateški svet – za digitalizacijo – pa je bil ustanovljen nedavno, aprila 2021, vodi pa ga Mark Boris Andrijanič. Svet naj bi predlagal spremembe, s pomočjo katerih naj bi spodbudili digitalizacijo gospodarstva, privabljanje visoko tehnoloških investicij, krepitev naravoslovnih študijskih smeri, še posebej informatike, digitalno pismenosti, povezovanje visokošolskih in raziskovalnih institucij z gospodarstvom, ustvarjanje pogojev za vračanje vrhunskih slovenskih kadrov iz tujine in podobno.

Pogledali smo, kaj se skriva za uradnimi cilji obeh strateških svetov, kdo so ljudje, ki delujejo znotraj njih, komu so napovedane spremembe v interesu in kaj vse skupaj pomeni za nas, delavke in delavce. Ne spreglejte pa tudi novega nasveta iz naše rubrike Sindi svetuje.

Vabljeni k poslušanju!

Prenesi mp3 (Duration: 42:31 — 49.3 MB)

Podkast je nastal v okviru projekta Katalizatorji. Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada. 

Nadaljnje branje (in poslušanje):

RDEČA PESA 11: DEBIROKRATIZACIJA — ukrepi proti revščini managerjev

Proti zakonu o debirokratizaciji tudi Sindikat upokojencev Slovenije

Proti škodljivi uvedbi socialne kapice, ki pomeni samo globoko luknjo v javnih blagajnah

Debirokratizacija kot pretveza za ukinjanje solidarnosti (in še česa zraven)

»Vlada se pripravlja na zmanjšanje birokratskih ovir«

Informacija o ustanovitvi in imenovanju Strateškega sveta za digitalizacijo


Še več nehvaležno-skeptičnih vsebin lahko najdete s klikom na grafiko: