Priporočamo: nekaj filmskih predlogov ob mednarodnem dnevu žensk

Marca, v mesecu, v katerem obeležujemo mednarodni dan žensk, na Sindikatu Mladi plus izvajamo izobraževalno spletno kampanjo, v okviru katere naslavljamo vprašanja, povezana z ženskim bojem. Tokrat ponujamo nabor filmov, ki se ukvarjajo s problemi seksizma, mizoginije, spolnega nasilja, neenakosti žensk na delovnih mestih in drugod ter pripovedujejo zgodbe žensk iz različnih zgodovinskih obdobij in z različnih koncev sveta.


Zero Impunity

Režija: N. Blies, S. Hueber-Blies, D. Lambert.

Pol dokumentarni in pol animirani film dobro naslavlja vprašanje spolnega nasilja na različnih koncih sveta.


Izdelano v Dagenhamu (Made in Dagenham)

Režija: N. Cole

Film je posnet po resničnih dogodkih iz leta 1968, ko so se v Veliki Britaniji delavke organizirale in s stavko zahtevale enako plačilo, kot so ga prejemali njihovi moški sodelavci. 

 


Miss Representation

Režija: J. Siebel Newsom

Dokumentarni film, ki s feministične pozicije analizira medijsko reprezentacijo žensk v t. i. mainstream medijih.


#femalepleasure

Režija: B. Miller

Dokumentarec govori o spolnem nadlegovanju ter nasilju in različnih oblikah represije nad ženskami v modernem času ter prikazuje njihov boj za iskanje pravice.


Prekla (Dylda)

Režija: K. Balagov

O usodi žensk, ki so se borile v drugi svetovni vojni.


Moxie

Režija: A. Poehler

V filmu spoznamo življenje dijakinj ameriške srednje šole, ki ga zaznamuje vseprisotnost seksizma in mizoginije. Mlada dekleta se, navdahnjena s feminističnimi boji prejšnjega stoletja, organizirajo in začnejo boriti za enakopraven in enakovreden položaj na šoli.


Persepolis

Režija: M. Satrapi in V. Paronnaud

Gre za animirani film, narejen na podlagi istoimenskega avtobiografskega stripa Marjane Satrapi. Zgodba se odvija v Iranu v času iranske revolucije, spremljamo pa je skozi oči mladega dekleta, ki je odraščalo v tem času.


Skriti faktorji (Hidden Figures)

Režija: T. Melfi

Gre za film, v katerem spoznamo življenje treh temnopoltih Američank, matematičark in inženirk, ki delajo za Naso. Soočajo se z rasizmom in seksizmom, a jih to ne ustavi pri tem, da ne bi radikalno pripomogle k razvoju znanosti. Ena od njih je celo zaslužna za izračune, potrebne za prvi polet človeka na Luno. Film je delno temelji na resničnih dogodkih.


Ne spreglejte tudi:

Ženske na trgu dela – Ob 8. marcu, mednarodnem dnevu delovnih žensk

Priporočamo: nekaj predlogov za branje ob mednarodnem dnevu žensk

Zgodovina 8. marca: Kako in kdaj je nastal mednarodni dan žensk?