Kmalu vendarle višja minimalna urna postavka za študentsko delo

Potem ko je bil minister za delo Janez Cigler Kralj z več strani opozorjen, da je pozabil na zakonsko določitev najnižjega zneska urne postavke za dijaško in študentsko delo zaradi zvišanja minimalne plače, je zdaj vendarle sporočil, da bo to urejeno še ta teden.

Po novem je namreč minimalna urna postavka za študentsko delo – za kar smo se zavzeli tudi na Sindikatu Mladi plus – usklajena z minimalno plačo (oziroma s tem, kolikor znaša ura dela pri minimalni plači), s čimer je zagotovljeno tudi enako plačilo za enako delo, kar pomeni, da ne prihaja do dampinga. Prav tako se mora ob vsakokratnem zvišanju minimalne plače zvišati tudi minimalna urna postavka za študentsko delo, kar bi pristojni minister seveda moral vedeti. Minimalna urna postavka bo zdaj, ko se je Cigler Kralj vendarle zganil, znašala 5,89 evra bruto oziroma 4,98 evra neto.

Sicer pa vselej velja: Če imaš s svojim delodajalcem pri izplačevanju minimalne urne postavke težave (pa tudi v primeru drugih problemov), se obrni na nas. Z veseljem bomo pomagali. Če se nočeš izpostaviti, bomo varovali tvojo anonimnost in se borili v tvojem imenu. Zato smo tu sindikati. Da pomagamo delavkam in delavcem. Piši nam na info@mladiplus.si, v teh koronavirusnih časih pa nas lahko najdeš tudi na FacebookuInstagramu in Twitterju.