Nehvaležni skeptiki #24: Milijarderji v vesolju ali vsa počasna jutra Jeffa Bezosa

V tokratni epizodi preučujemo položaj bogatašev, milijarderjev v današnji družbi in se vprašamo, ali so dejansko potrebni.

S pomočjo zgodbe o Jeffu Bezosu, najbogatejšem človeku na Zemlji (ter v vesolju, kamor pogosto pogleduje in stremi tudi sam), se sprašujemo, ali res vsakdo lahko postane milijonar oziroma milijarder? Je pri tem še vedno ključen posameznikov predhodni status v družbi, finančno zaledje njegove družine in morebitno bogastvo, ki ga podeduje? Ozremo se na Bezosovo otroštvo ter na to, kako je postal človek, kot ga poznamo danes. Kaj je bilo za to potrebno in kakšne »življenjske nasvete« nam lahko ponudi Jeff? V čem je skrivnost njegovih »počasnih juter« in zakaj zanj naš planet ni dovolj? Je njegov vzpon res plod posameznikove genialnosti ali bolj posledica sistema, ki pove veliko o privilegijih elit, družbeni, ekonomski ipd. neenakosti, neenakomerni porazdelitvi družbene moči in o dejstvu, da je denar tudi v resnici sveta vladar?

Na koncu pa prisluhnite tudi naši novi rubriki Sindi svetuje, v okviru katere razložimo, kakšne ukrepe je letos sprejela vlada za pomoč samozaposlenim zaradi izbruha novega koronavirusa.

Vabljeni k poslušanju!

Prenesi mp3 (Duration: 46:55 — 46.9 MB)

Podkast je nastal v okviru projekta Katalizatorji. Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada. 

Nadaljnje branje:

Amazon Startup Story

Jeff Bezos’s Master Plan

Jeff Bezos Is a Post-Earth Capitalist

Jeff Bezos’s philanthropic projects aren’t as generous as they seem

Še več nehvaležno-skeptičnih vsebin lahko najdete s klikom na grafiko: