Nehvaležni skeptiki #23: Kaj vse skriva Amazon?

Predstavljamo novo epizodo podkasta Nehvaležni skeptiki Sindikata Mladi plus!

Pred četrt stoletja je nastal Amazon in do danes radikalno spremenil svet, v katerem živimo, delamo, nakupujemo … Pri tem pa se ta podjetniški gigant oziroma njegov lastnik, milijarder Jeff Bezos ne misli ustaviti.

V čem je skrivnost Amazonovega vzpona? Zakaj že dolgo ne gre več zgolj za spletno trgovino, kjer dobimo vse, kar nam srce poželi? Na račun česa in koga mu je uspelo zrasti v korporacijo, vplivnejšo od marsikatere vlade, države oziroma politike? V tokratni epizodi osvetljujemo (sporne) Amazonove poslovne prakse in se podrobno prepričamo, kdo plačuje glavno ceno za izkoriščanje delavk in delavcev, neplačevanje davkov ter monopolno delovanje. Se temu kot potrošnice in potrošniki sploh lahko upremo, kakšna bi morala biti vloga države in konec koncev – ali ne bi bilo pravzaprav bolje, če Amazon sploh ne bi obstajal?

Pridružite se nam pri iskanju odgovorov na ta in številna druga vprašanja. Zraven pa prisluhnite tudi naši novi rubriki Sindi svetuje, v okviru katere smo na podlagi vaših vprašanj pripravili pravni nasvet.

Prenesi mp3 (Duration: 1:04:44 — 75.8 MB)

Podkast je nastal v okviru projekta Katalizatorji. Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada. 

Nadaljnje branje:

Nationalize Amazon: Is this a realistic demand? Perhaps not yet, but that’s the point.

Corporations Like Amazon Hire Union-Busting Labor Spies All the Time

2nd edition: The long struggle of the Amazon employees

How to avoid Amazon: the definitive guide to online shopping – without the retail titan

We fixate on the decline of the high street, but the real issue is Amazon

Razbijamo mite: Uspešni podjetnik je za uspeh zaslužen popolnoma sam


Še več nehvaležno-skeptičnih vsebin lahko najdete s klikom na grafiko: