Zaupanje in strokovnost namesto palice in korenčka

Doza aktualnega branja: komunikator znanosti, publicist, avtor Sašo Dolenc za Delavsko enotnost, glasilo Zveza svobodnih sindikatov Slovenije, o tem, kaj o novem koronavirusu pravi znanost, kako bi o virusu morali komunicirati odločevalci, kakšno vlogo imamo med pandemijo sindikati in zakaj sta lahko za zgled Nova Zelandija ter finska predsednica vlade. 

Najboljša obramba proti širjenju teorij zarote je dobro komuniciranje institucij, za katere domnevamo, da imajo zanesljive informacije. Te institucije morajo javnost obveščati celostno, jasno, razumljivo in tudi spoštljivo. Če ljudje začutijo, da jim kaj prikrivamo ali da jih nekdo namerno zavaja, bodo seveda iskali alternativne vire, da bi izvedeli resnico. V človeški naravi je, da tistim, ki jih poznamo, bolj zaupamo kot neznancem. Zato je pomembno, da javnost v kriznih razmerah obveščajo ljudje, s katerimi publika razvije odnos, ki ne temelji le na strokovni avtoriteti ali funkciji govorca, ampak tudi na povsem osebni ravni zaupanja. Prav tako je pri nas komuniciranje premalo usmerjeno v izobraževanje javnosti, kar bi omogočilo, da bi se ljudje sami bolj odgovorno obnašali. Žal se uradni govorci še vedno preveč pogosto na javnost obračajo, kot da gre za otroke, ki razumejo le logiko palice in korenčka.

Več v članku: Zaupanje in strokovnost namesto palice in korenčka – S komunikatorjem znanosti Sašom Dolencem o izbruhu novega koronavirusa