Kaj početi, ko mora človek ostati doma? – Ponujamo več sindikalnih vsebin

Tudi na Sindikatu Mladi plus v teh dneh delamo od doma. Malo se nam že toži po naši pisarni in po sindikalnem druženju, poleg dela na daljavo pa imamo zdaj čas tudi za stvari in aktivnosti, za katere nam ga, ko smo super zaposleni na različnih koncih in krajih, ponavadi zmanjka. Prav zato smo v teh tednih toliko bolj aktivni in informativni prek spleta, saj želimo deliti z vami naše vsebine, kampanje in druge aktivnosti. Ostanite z nami, predvsem pa ostanite doma.

Vir: BuzzFeed Comics

Informiraj se

Na spletni strani Zveze svobodnih sindikatov Slovenije, katere del je Sindikat Mladi plus, je vzpostavljena informacijska točka o izbruhu novega koronavirusa in o tem, kako ta (oziroma dogajanje v zvezi z njim) vpliva na delovna razmerja, nadomestila, delovni čas, na prevoz na delo, dopust, delo od doma in podobno.

Posebej izpostavljamo rubriko Pogosta vprašanja in odgovori, stran pa naši sodelavci in sodelavke vseskozi dopolnjujejo ter osvežujejo informacije, zato spremljajte njihove objave.

Bodi na tekočem

Po vsej Evropi smo se v času epidemije novega koronavirusa pomembno angažirali tudi sindikati. Tudi na evropski ravni se aktivno borimo za to, da delavke in delavci, še posebej tisti najbolj ranljivi (prekarke in prekarci ter drugi), ne bi nosili bremena zaostrenih gospodarskih razmer, oblikujemo ter predlagamo interventne ukrepe, informiramo in svetujemo ter opozarjamo na nepravilnosti.

Več o aktivnostih evropskih sindikalnih organizacij je mogoče izvedeti na posebnem spletnem mestu, ki so ga vzpostavili pri Evropski konfederaciji sindikatov (Etuc).

Tudi mladi sindikalisti in sindikalistke iz vse Evrope opozarjajo na problematiko, ki jo je povzročil izbruh novega koronavirusa. V svojem pozivu, namenjenem političnim odločevalcem na evropski ravni, se zavzemajo za:

  •  univerzalen sistem socialne varnosti za mlade delavke ter delavce, in sicer ne glede na to, v kakšnih oblikah dela delajo;
  • razmislek o alternativnih družbenih sistemih, ki bodo v osredje postavili trajnostne in socialne rešitve ter dobrobit ljudi. Trenutni ekonomski in produkcijski model namreč potrebuje alternative, saj se ravno v teh časih kaže, kako nepravičen in disfunkcionalen je;
  • močne javne investicije za zaščito obstoječih služb in ustvarjanje novih kakovostnih delovnih mest. Prejšnja finančna kriza je namreč z varčevalnimi ukrepi odločilno oslabila javne sisteme in storitve, varčevanje pa ne more biti rešitev.

Tem pozivom, ki jih lahko najdete na tej povezavi, se pridružujemo tudi na Sindikatu Mladi plus.

Prijavi diskriminacijo!

Si se na trgu dela že kdaj srečala z drugačno obravnavo samo zato, ker si ženska? Če je tvoj odgovor pritrdilen, gre najverjetneje za diskriminacijo in za kršitev tvojih pravic.

Ali dobivaš na razgovorih za službo vprašanja o načrtovanju družine? Te sprašujejo, če imaš otroke? Si bila diskriminacije morda deležna v času dela? Je šlo za nižjo plačo, nadlegovanje, ali pa za prekinitev sodelovanja, ker si zanosila in postala mlada mamica? Se ti je kdaj zgodilo, da ti niso omogočili napredovanja? So bile tvoje pravice še kako drugače kršene?

Ker se zavedamo, da se ženskam diskriminacija v svetu dela dogaja vsak dan in ker vemo, kako zelo težko se je boriti proti njej, smo se odločili osvetliti omenjeni problem. Pripravili smo poseben spletni obrazec, s pomočjo katerega bomo zbirali anonimne prijave in osebne izkušnje diskriminacije žensk v svetu dela, in sicer na razgovoru za zaposlitev, med opravljanjem dela, pri napredovanju, ob odpovedi pogodbe o zaposlitvi in podobno. Anonimne prijave bomo analizirali, o kršitvah obvestili inšpektorat za delo in ustrezno ukrepali.

Naš poseben spletni obrazec za prijavo diskriminacije je dostopen tukaj: Prijavi diskriminacijo! Mi verjamemo ženskam

Preizkusi se!

Razišči sindikalno e-učilnico, e-učilnico Sindikata Mladi plus, kjer nate čakajo naslednje vsebine (in super naloge, povezane z njimi): pogodba o zaposlitvi, izguba študentskega statusa, mladi in mladinski sektor, dostojno ter prekarno delo, sindikalizem, diskriminacija na trgu dela … Preizkusi se – v znanju je moč!

Poslušaj in beri

Da vam bo čas doma hitreje minil, vas vabimo tudi k poslušanju našega sindikalnega podkasta Nehvaležni skeptiki – vse epizode so dostopne tukaj –, ne pozabite pa tudi na zbirko naših glasbeno-delavskih zgodb in na naše sindikalno gradivo o različnih tematikah, ki ga lahko najdete tu.