ZSSS vabi na posvet o vplivu podnebnih sprememb na delovne razmere

Strokovna služba Zveze svobodnih sindikatov (ZSSS) za varnost in zdravje pri delu vabi na jesenski posvet o varnosti in zdravju pri delu z naslovom Vpliv podnebnih sprememb na delovne razmere. Posvet bo v petek, 22. novembra 2019, od 9. do 15. ure v veliki sejni sobi v 6. nadstropju Doma sindikatov na Dalmatinovi 4 v Ljubljani.

Na posvetu boste lahko spoznali dr. Lučko Kajfež Bogataj, dolgoletno borko za ozaveščanje o tveganju, ki ga za človeštvo prinašajo podnebne spremembe in okoljska kriza. Vse številčnejši vročinski valovi, poplave, ujme in drugi ekstremni vremenski pojavi potrjujejo njena svarila. S sodelavko Tjašo Pogačar bosta predstavili pričakovane spremembe vremenskih ekstremov in povedali več o negativnih vplivih vročine na delavke in delavce.

V nadaljevanju posveta nam bosta Martin Kurent in Tanja Urdih Lazar, strokovnjaka s Kliničnega inštituta za medicino dela prometa in športa, povedala več o toplotnem (ne)ugodju, pa o fiziološko ugodnih delovnih temperaturah za posameznika oziroma posameznico, o tem, kakšne so posledice dela pri visokih temperaturah na prostem in v prostorih ter kako poskrbeti, da do njih ne pride.

Ker številni slovenski delavci in delavke svoje delo opravljajo na prostem in so zato izpostavljeni ultravijoličnim sončnim žarkom, bo mag. Ana Benedičič razložila, zakaj so škodljivi za zdravje. Govorili pa ne bomo le o visokih temperaturah na delovnih mestih, temveč povedali več tudi o delu v mrazu in o najnižjih temperaturah, pri katerih lahko zaposleni dela.

Pogled inšpektorata za delo

Ker dobi Inšpektorat RS Slovenije za delo od delavk in delavcev vsako leto več prijav zaradi previsokih in prenizkih temperatur na delovnih mestih, nam bo direktor nadzora varnosti in zdravja pri delu na inšpektoratu Slavko Krištofelc predstavil nekaj primerov omenjenih prijav ter opisal odzive, ugotovitve in inšpektorske ukrepe. Razložil bo, kako mora biti področje mikroklime urejeno v ocenah tveganja delodajalcev, katere standarde je treba pri tem upoštevati ter kako glede na mikroklimatske pogoje dela načrtovati osebno varovalno opremo in delovno obleko. Ker v Sloveniji ni predpisa, ki bi podrobneje določal, kako naj delodajalec poskrbi za varno delo na prostem zaradi visokih temperatur in škodljivega ultravijoličnega sončnega sevanja, smo ga prosili, da predstavi stališča in predloge inšpektorata za dopolnitev področne zakonodaje.

Program posveta je dostopen tukaj, posvet pa je brezplačen: nanj se lahko prijavite do torka, 19. novembra, in sicer na tej povezavi.

Vabljeni!

Opozarjamo še na:

Dokument ZSSS Sindikati in podnebne spremembe

“Kapital izkorišča vse”: Sindikalni poudarek s podnebnega štrajka

Intervju z Lučko Kajfež Bogataj: “Ko zmanjka vode, je konec ljubezni”

Podnebne spremembe in delavstvo: Vročina tudi ubija

Za čisto okolje in dostojna delovna mesta

Povzeto po zsss.si.