Študentsko delo med anomalijo in socialnim korektivom

O študentskem delu in nekaterih njegovih različnih vidikih smo pred kratkim spregovorili za časnik Delo. Vabljeni k branju.

Študentsko delo je zmes anomalije, socialnega dampinga, dobre odskočne deske, a najpomembnejša je njegova vloga socialnega korektiva, ocenjuje predsednica Sindikata Mladi plus Tea Jarc. Mnogi morajo namreč delati, da sploh lahko študirajo. Čeprav je študij brezplačen, za seboj potegne določene stroške, od nakupa knjig do plačila najemnine. V sindikatu so opazili, da so med recesijo mnogi služili, da bi lahko preživljali starše, ki so tedaj izgubili zaposlitev.

»Je neki unikaten način dela mladih, ki že v času šolanja pridobijo delovne izkušnje, kar delodajalci izjemno cenijo, a dobrodošlo je le v obsegu, ki ne nadomešča rednega delovnega razmerja. Če obstaja stalna potreba po delu, je treba skleniti pogodbo o zaposlitvi,« opozarja sindikalistka, ki se s kršitvami pogosto srečuje. Zaznati jih je že pri oglasih, kjer delodajalci iščejo nekoga za dalj časa, problematično pa je tudi neplačano uvajanje v delo, neprištevanje odmora za malico v seštevek ur in odrejanje odpovednega roka.”

Več v članku: Med anomalijo in socialnim korektivom