Festival dostojnega dela Sindikata Mladi plus: 15. 4. – 2. 5.

Osem ur dela, osem ur prostega časa in osem ur počitka je že leta 1817 zahteval socialni reformator Robert Owen. Dvesto let pozneje smo omenjenemu cilju sicer nekoliko bližje, a je v zadnjem času mogoče opaziti, da med tremi osmicami in našo družbo nastaja vse večja vrzel, ki jo predstavljajo prekarne oblike dela. Zato smo se pri Sindikatu Mladi plus odločile_i, da bo letošnji Festival dostojnega dela potekal v duhu zahteve 8/8/8!

Prvega in drugega maja v Sloveniji praznujemo praznik dela. Ob tovrstnih priložnostih je treba vedno znova izpostaviti mlade in naš težak položaj na trgu dela, saj se soočamo z visoko brezposelnostjo in s pravo eksplozijo prekarnih oblik dela po katerih smo pri nas v samem evropskem vrhu. Zato smo mladi prepogosto prisiljeni sprejeti slabo plačano in negotovo delo, ki ne zagotavlja dostojnega preživetja in nam preprečuje, da bi se postavili na lastne noge. Vendar pa smo, ne glede na to, v kateri obliki delamo, vsi delavke in delavci, zato si vsi zaslužimo delavske pravice in dostojno delo, 1. in 2. maja pa praznovanje našega praznika. Tako vas vabimo, da praznujete z nami!

Festival bo potekal v dveh tednih pred največjim delavskim praznikom, od 15. aprila do 2. maja 2019.

Fotografski natečaj 8/8/8,  15. 4. – 2. 5.

Začnemo že sredi aprila, in sicer s fotografskim natečajem, ki bo potekal do konca meseca. Vse zainteresirane vabimo, da nam do takrat pošljete eno (ali več njih) izvirno, zanimivo in sporočilno fotko, ki bo predstavljala geslo 8 ur dela, 8 ur prostega časa in 8 ur počitka. Objavite jo na Facebooku, Twitterju ali Instagramu. Da ljudem pokažemo, kako si mladi želimo več kot pa »kuča poso, poso kuča« življenjski slog! Svojo fotografijo opremite s heštegi/ključniki #mladiplus, #1maj ter #888, zraven pa lahko dodate še pripis ali razlago, globoko misel ali obrazložitev, kaj vam pomeni praznik dela in sindikalna zahteva 8/8/8.

Najboljšim fotografijam bomo namenili tudi simbolično nagrado: plačano članarino v Sindikatu Mladi plus za leto 2019 in naše izdelke: borbeno vrečko, blokec za planiranje revolucije, pisalo, da si lahko vse to zapišeš, in USB ključek, kamor lahko spraviš svoje ideje v elektronski obliki.

Kje: Facebook, Instagram, Twitter profili Sindikata Mladi plus in elektronski naslov info@mladiplus.si

Posvetovanje s študenti: Pripravništva na področju pravosodja in vzgoje in izobraževanja: 15. 4. (v Mariboru)

V Mariboru bomo organizirali posvet s študenti prava ter študenti s področja vzgoje in izobraževanja. Ker gre v obeh primerih za regulirane poklice, pri katerih je za opravljanje poklica treba imeti strokovni ali pravosodni izpit, morajo kot predpogoj za to mladi opraviti pripravništvo ali pridobiti delovne izkušnje. Pa so pripravništva sploh razpisana? Imamo mladi omogočen dostop do dela?

Predstavili bomo razvoj problematike na obeh omenjenih področjih ter se s študenti posvetovali o potencialnih rešitvah, ki jih bomo nato prenesli do odločevalcev. Več podrobnosti je dostopnih tukaj.

Kdaj:

Pripravništva in vstop na trg dela – Pravosodje: ob 17.00

Pripravništva in vstop na trg dela – Vzgoja in izobraževanje: 18.30

Kje: Štuk, Maribor

Dneva odprtih vrat: Pridi na brezplačno svetovanje in nas spoznaj, 17. 4. in 18. 4.

17. aprila in 18. aprila bo naš Dom sindikatov na Dalmatinovi 4 v centru Ljubljane (pa tudi druge območne organizacije Zveze svobodnih sindikatov Slovenije, katere del je Sindikat Mladi plus) na široko odprl svoja vrata in bo na voljo vsem, ki si želijo več informacij o svojih delavskih pravicah in odgovorov na vprašanja, ki jih tarejo.

Imaš težave s svojim delodajalcem? Ne veš točno, kako se obračunava tvoja plača? Si ravno pred tem, da podpišeš pogodbo o zaposlitvi in potrebuješ dodatno razlago o njeni vsebini? Te zanima, kaj so elementi delovnega razmerja? Si se znašel v začaranem krogu iskanja zaposlitve in ne veš, kako naprej? Oglasi se pri nas, kjer smo ti na voljo za vsa tvoja vprašanja!

Dobrodošli_e tudi vsi_e, ki nas želite drugače spoznati in se nam pridružiti.

Kje: Dalmatinova 4, Ljubljana
Kdaj: 17. 4., 9.00 – 17.00
Kdaj: 18. 4., 9.00 – 17.00

Predstavitev raziskave Slovenska mladina 2018/2019 in javna razprava, 17. 4.

V sodelovanju z organizacijo Friedrich-Ebert-Stiftung (FES), ki je omogočila izvedbo nove raziskave o mladih in mladini v Sloveniji, ter v sodelovanju z raziskovalci z Univerze v Mariboru, ki so pri njej sodelovali in prišli do kopice zanimivih ter povednih ugotovitev, bomo orisali položaj mladih v Sloveniji ter v javni razpravi, pri kateri bo sodeloval tudi naš sindikat, predstavili problematiko, s katero se srečujemo na Sindikatu Mladi plus.

Kje: Dvorana EDVARD, Igriška 5, Ljubljana

Kdaj: 16.00

Predavanje: Kdo piše naš čas? Študentska gibanja nekoč in danes, 18. 4.  

Dr. Lev Kreft, upokojeni profesor estetike in filozofije športa na ljubljanski Filozofski fakulteti, nam bo 18. aprila 2019 ob 16:00 v Modri predavalnici Filozofske fakultete predstavil značilnosti tranzicijskega časa, pri katerih se nam poraja vprašanje od kod odhajamo in kam gremo. Obenem nas bo seznanil s pogledi s treh različnih strani, ki nam skušajo odpreti pogled na omenjeno perspektivo – liberalni pogled Jeremyja Rifkina, konservativni pogled Petra Druckerja in levičarski pogled Immanuela Wallersteina. Debatirali bomo o tem, ali smo mladi dandanes sploh aktivni in kako se lahko aktiviramo za družbene spremembe.

Skupaj bomo razmišljali o tem, ali smo mladi dandanes aktivni, borbeni, ali se še znamo upirati, ali pa nas je čas naredil bolj pasivne, sprejemati tudi kršitve in izkoriščanja. Pridružite se nam.

Kje: Filozofska fakulteta (Modra predavalnica), Ljubljana
Kdaj: 18. 4. ob 16.00

Pohod in kresovanje na Rožniku: 30. 4. in 1. 5.

Vrhunec festivala pričakujemo na zadnji aprilski večer, ko se bomo povzpeli na ljubljanski Rožnik, kjer bomo prisotni tudi s svojo stojnico. Pridruži se nam in spoznaj ekipo Sindikata Mladi Plus ter bodi zraven pri naših aktivnostih …

Na Rožnik se bomo 30. 4. odpravili iz Jakopičevega sprehajališča, in sicer ob 18:30, na stojnici pa bomo potem do 23:00, 1. maja pa od 8:00 do 13:00.

Kresovanje poteka 30. 4., prvomajska proslava pa 1. maja (točni uri in druge podrobnosti še sporočimo).

E-učilnica Sindikata Mladi plus: 15. 4. – 2. 5.

Pripravili smo spletno učilnico, v okviru katere se je mogoče pobliže spoznati z naslednjimi temami: kdo so sploh mladi, kaj so sindikati, kakšne oblike dela poznamo, kako je pri tem z delavskimi pravicami, kaj vse moraš vedeti, preden podpišeš pogodbo o zaposlitvi, kako prepoznati kršitve ter jih prijaviti na inšpektorat za delo in še in še.

Če v aprilskih dneh ne boš imel_a časa, da nas obiščeš v živo, se lahko z našimi vsebinami seznaniš tudi prek spleta

Za boljšo prihodnost mladih! – Pridruži se Sindikatu Mladi plus: 15. 4. – 2. 5.

Pridruži se nam kot član_ica ali kot aktivist_ka. Sindikati = ljudje oziroma naši člani in članice, kar pomeni, da smo lahko samo skupaj bolj povezani ter zato tudi glasnejši in močnejši. Če torej še nisi član_ica, je zdaj idealen čas, da se nam pridružiš.

Našim članom in članicam med drugim nudimo:

  • Zastonj svetovanja: karierno, davčno, pravno svetovanje
  • Zastonj pravno pomoč v primeru sporov
  • Zastonj izobraževanja in usposabljanja doma ter v tujini

Vsi, ki boste včlanili do 2. 5., dobite tudi naše simbolično darilo: borbeno vrečko, blokec za planiranje revolucije, pisalo, da si je vse skupaj mogoče zapisati, in USB ključek, kamor  je mogoče spraviti ideje v elektronski obliki.

Če pa bi želeli z nami sooblikovati naš sindikalni program ter se aktivneje vključiti v naše delovanje, se nam lahko pridružite tudi kot aktivisti/aktivistke. Več informacij najdete tu.

Se vidimo na Festivalu dostojnega dela!