Sindikat Mladi plus predstavlja: Junaki delavskega razreda

Vabimo na serijo dogodkov, ki jih pripravljamo v okviru projekta Opolnomočeni mladi Junaki delavskega razreda.

V okviru projekta bomo organizirali sedem dogodkov na različne teme, od brezposelnosti mladih, študentskega in prekarnega dela, dostojnega dela, do diskriminacije na trgu dela, zelenih delovnih mest, vključenosti mladih v procese odločanja, vprašali pa se bomo tudi pomenu davkov za socialno državo ter o tem, kako bo videti prihodnost dela.

Na prvem dogodku se bomo vprašali, zakaj so ženske v družbi še vedno v neenakem položaju in pogosto žrtev diskriminacije vseh vrst? Ozrli se bomo tudi na problematiko nasilja nad ženskami, ki se dotika tako fizičnega, psihičnega kot tudi ekonomskega nasilja ter s tem nasilja na delovnem mestu. V sodelovanju z organizacijo Iskra organiziramo protest Proti nasilju nad ženskami, ki bo potekal 8. marca 2019 ob 17:00 na Kongresnem trgu.

Delam, nimam za burek je naslov informativno-zabavnega dogodka o delavskih pravicah oziroma o tem, kaj je v ozadju tvoje študentske službe. Na interaktiven način, s pomočjo kviza, bodo zainteresirani izvedeli, kakšne pravice imajo pri študentskem delu študentke in študenti in kam se lahko obrnejo v primeru kršitev. Pub kviz organiziramo 20. marca 2019 ob 19:00 v študentskem naselju Rožna dolina, v sejni sobi v 1. nadstropju, v Bloku 3 v Ljubljani.Vabljeni! Zabava zagotovljena!

Dr. Lev Kreft, upokojeni profesor estetike in filozofije športa na ljubljanski Filozofski fakulteti, nam bo na predavanju z naslovom Kdo piše naš čas? Študentska gibanja nekoč in danes 18. aprila 2019 ob 16:00 v Modri predavalnici Filozofske fakultete predstavil značilnosti tranzicijskega časa, pri katerih se nam poraja vprašanje od kod odhajamo in kam gremo. Obenem nas bo seznanil s pogledi s treh različnih strani, ki nam skušajo odpreti pogled na omenjeno perspektivo – liberalni pogled Jeremyja Rifkina, konservativni pogled Petra Druckerja in levičarski pogled Immanuela Wallersteina. Debatirali bomo o tem, ali smo mladi dandanes sploh aktivni in kako se lahko aktiviramo za družbene spremembe.

Drugi dogodki, ki jih pripravljamo v okviru projekta, so:

  • Kaj vse moram vedeti preden podpišem pogodbo o zaposlitvi?

Predstavili bomo, kaj pomeni pogodba o zaposlitvi in kaj mora vsaka oseba vedeti, preden jo podpiše. Spoznali boste osnovne delavske pravice in obveznosti delodajalca, da boste tako znali prepoznati tudi morebitne kršitve ter ustrezno ukrepati.

  • Prihodnost dela, digitalizacija, platforma ekonomija

Razpravljali bomo o tem, ali bomo službe v prihodnosti sploh še imeli, kaj se bo zgodilo z našimi delovnimi mesti, ki jih bodo morda zamenjali roboti, kakšne so službe prihodnosti in ali se jih sploh da napovedati.

  • Delo in okolje

Razmišljali bomo, kako naše delovno mesto vpliva na okolje in obratno, kaj lahko storimo za čim boljšo ohranitev okolja in kaj lahko podjetja ter organizacije naredijo za čim boljši odnos do okolja pri svojem vsakdanjem delu.

  • Davki, socialna država, univerzalni temeljni dohodek

Zakaj je treba plačevati davke, kdo jih plačuje in koliko ter kakšna je naša korist od davkov, ki jih plačujemo?


Natančni datumi in lokacije opisanih dogodkov bodo objavljeni naknadno na naši spletni strani in našem Facebook profilu.

Projekt Opolnomočeni mladi – Junaki delavskega razreda se je pričel 1. 1. 2019 in bo trajal do 31. 12. 2019. Financira ga Evropska solidarnostna enota, solidarnostni projekti, in sicer prek nacionalne agencije Movit, zavoda za razvoj mobilnosti mladih.