Mit: Trg dela v Sloveniji je premalo fleksibilen

Če bi človek za vsakič, ko delodajalci rečejo, da je trg dela v Sloveniji preveč tog oziroma premalo fleksibilen, dobil en evro, bi bil že zdavnaj milijonar. Več o tem, zakaj delodajalci v omenjenih primerih seveda nimajo prav, pa v tehtnem članku iz januarske tematske številke Delavske enotnosti, glasila Zveze svobodnih sindikatov Slovenije, z naslovom Razbijamo mite!.

Utemeljeno lahko zatrdimo, da gre pri pritožbah na račun rigidnosti trga dela po eni strani predvsem za nepoznavanje različnih možnosti in predpisov, po drugi strani pa se za tem skriva predvsem želja po zmanjšanju stroškov dela, saj delodajalci razumljivo iščejo možnosti, kako bi si delo, ki ga potrebujejo, zagotovili čim ceneje. Pri tem seveda pride prav, če tistemu, ki delo opravlja, ni treba plačati odpravnine, nadomestila za bolniško odsotnost, regresa za letni dopust in podobno.

Druga plat zgodbe je  tudi v tem, da obstaja razlika v kakovosti dela, ki ga opravi zadovoljen, pripaden delavec, in tisti, ki dela zgolj za minimalno plačilo. Te razlike se nekateri delodajalci tudi dobro zavedajo. Če pa obstaja upravičen in dejanski razlog za angažiranje dela mimo sklenitve pogodbe o zaposlitvi za nedoločen čas, bo pošten in informiran delodajalec v obstoječih predpisih vedno našel ustrezno rešitev.

Več v članku: Razbijamo mite! – “Trg dela v Sloveniji je premalo fleksibilen”