O dinamitu delavstva in študentov

V poslušanje: drugi del (prvega je mogoče poslušati tukaj) podcasta Val 202, ki nastaja ob obletnici enega najbolj vznemirljivih let v evropski zgodovini, leta 1968. Tokrat o dinamitu delavstva in študentov.

Slovenske študentke in študenti so maja 2010 zadnjič res množično in ostro demonstrirali. Uprli so se reformi študentskega dela. Tudi leto 1968 je med zahtevami poudarilo več delavskih in študentskih pravic. V Franciji še vedno zasedejo kakšno tovarno in univerzo, pri nas so množične stavke po večini ostale strogo nadzorovan sindikalno-politični vzvod. Iskreni vzklik “Pubi, usidma se”se zdi le še spomin.

Kakšna so (bila) delovna razmerja na osi 1968-2018. Zakaj se država še vedno boji skupnega nastopa in zakaj je vse manj verjeten. V obdobju startupovskih generacij in startupovskih nacij so celo v sindikat združeni prekarci v bistvu poldržavljani. V Evropi radi uporabljamo evfemizem o “fleksibilni delovni sili, medtem ko so Američani bolj iskreni: danes te najamem, jutri pa odpustim. Lahko crkneš na ulici, briga me.”

Podcast je dostopen tukaj: 1968/2: Dinamit delavstva in študentovstva