Sindi se posvetuje! – O predlogu zakona o pravosodnem izpitu

“Sindi časti” je oznaka za neformalna srečanja Sindikata Mladi plus, na katerih naša aktivistka Sindi časti pijačo, znanje, informacije in zabavo. Vsak mesec se zberemo ekipa Sindikata Mladi plus, člani in članice sindikata ter vsi, ki se želite naučiti česa novega ali spoznati z ljudmi, ki se soočajo s podobno situacijo kot vi. Z zelo sproščenimi srečanji želimo na Sindikatu Mladi plus zagotoviti vključujoč prostor za vse, ki ste dijaki, študenti, brezposelni, prekarni delavci in delavke ali pa se soočate z neprimernimi delovnimi pogoji.

Tokratno januarsko srečanje pa smo zastavili nekoliko drugače, in sicer organiziramo:

POSVETOVANJE O PREDLOGU ZAKONA O PRAVOSODNEM IZPITU

Ministrstvo za pravosodje je 19. 10. 2017 objavilo osnutek novega zakona o pravosodnem izpitu, ki bo naj bi nadomestil trenutni Zakon o pravniškem državnem izpitu (ZPDI).

Predlog uvaja precej sprememb, med drugim:
– vpeljava nove terminologije oziroma poimenovanja,
– drugačen način usposabljanja, kar danes poznamo kot pripravništva,
– uveljavitev vstopnega izpita, ki bo predpogoj za opravljanje pravosodnega, usposabljanja na sodišču oz. državnem tožilstvu (zdajšnja pripravništva),
– ter spremembe glede dostopa, obsega in načina izvajanja pravosodnega izpita.

Ker bodo potencialne spremembe zadele predvsem bodoče generacije pravnic in pravnikov, verjamemo, da je treba tudi zdajšnje študentke in študente vključiti v razpravo o predlaganih spremembah ter prisluhniti mnenju mladih.

Vabimo vas, da se nam pridružite na razpravi o predlaganih spremembah, ki bo potekala, v sredo 24. 1. 2018, s pričetkom ob 18. uri v modri dvorani na Pravni fakulteti v Ljubljani. Na razpravi bomo predstavili ključne predloge sprememb ter prek odprte razprave ponudili možnost komentiranja.

Dogodek je odprte narave in je tako namenjen ne le študentkam in študentom, temveč tudi drugim, ki so morda že diplomirali, opravili pripravništva ali PDI, ter na sploh zainteresirani javnosti. Prosimo vas, da se na dogodek prijavite najkasneje do ponedeljka 22. 1. 2018, in sicer prek spletnega obrazca.

Za vsa morebitna vprašanja smo na voljo na: info@mladiplus.si.

Dogodek organiziramo v sodelovanju s Študentskim svetom Pravne fakultete.