Socialni dialog, evropske integracije in organiziranje mladih delavcev – konferenca v Beogradu

Med 21 . in 23. septembrom sta se dva predstavnika Sindikata mladi plus na povabilo Sindikata delavcev gradbenih dejavnosti udeležila konference Socialni dialog, evropske integracije in organiziranje mladih delavcev. Z ostalimi udeleženci iz Srbije, Poljske, Belgije, Črne gore in Hrvaške smo sodelovali v razpravah o stanju v posameznih državah, spremembah s katerimi se soočamo in načinih organiziranja mladih.
Govorili smo o posledicah varčevanja ter vplivih vladnih politik, ki želijo omejiti delovanje sindikatov ali dostop do socialnih pravic mladih. Udeleženci iz Belgije so predstavili odločitev vlade, da mlade, ki ne zaključijo študija in ki so že v izjemno slabem položaju, še dodatno kaznuje s tem, da jim omeji dostop do socialne pomoči. Pozitiven aspekt, ki so ga izpostavili, pa je visoka raven članstva v sindikatih, sploh v gradbeništvu. Razlog je v tem, da so se delavci v tem sektorju tradicionalno samoorganizirali in vlagali sredstva v skupni sklad, iz katerega so si zagotovili varnost v primeru brezposelnosti, saj tovrstne zaščite država ni nudila. To vlogo so potem prevzeli sindikati, ki se danes članom zagotavljajo nadomestilo v primeru brezposelnosti. Predstavniki poljskih sindikatov so predstavili stanje na področju gradbeništva in sicer predvsem visoko stopnjo brezposelnosti mladih in pa neujemanje znanja, pridobljenega s študijem in željami delodajalcev. Kot možno rešitev so predstavili premik odgovornosti za praktično usposabljanje na delodajalce, ki delavce zaposlujejo. V debati je bilo izpostavljeno, da je na območju bivše Jugoslavije včasih obstajal precej večji delež vlaganja delodajalcev v izobraževalni sistem oziroma usposabljanje mladih.
Predstavljeni so bili tudi t.i. izobraževalni centri v Srbiji, financirani s strani države, ki zagotavljajo storitve za brezposelne, s fokusom predvsem na težje zaposljive skupine in manjšine. Skrbijo za usposabljanja, prekvalifikacije in tečaje, udeležencem pa zagotovijo tudi namestitev in zavarovanje. Kot težavo so izpostavili, da jim zaenkrat ni omogočeno, da bi redno zaposlili pedagoge in druge delavce v centrih, ter da pridobljene kvalifikacije še niso uradno priznane. S srbskimi sindikati se dogovarjajo za sodelovanje, kjer bi udeleženci programov centrov pridobili tudi informacije o delavskih pravicah in delovanju sindikatov. Govora je bilo tudi o načinih organiziranja. Predstavnica mednarodne sindikalne centrale Building and Woodworkers International (BWI) je izpostavila vedno večjo tendenco sindikatov k delovanja predvsem v okvirih zagotavljanja storitev delavkam in delavcem, medtem ko se zapostavlja organizacijski način, ki temelji na aktivnemu članstvu in skupnemu delovanju pri reševanju težav, s katerimi se to danes sooča. Participacija v realnosti upada, prav tako članstvo samo, s tem pa se slabša položaj sindikatov. Pozvala je k bolj direktnemu dostopu do delavstva, h komunikaciji in s tem identifikaciji problemov, s katerim se soočajo in k mobilizaciji na podlagi konkretnih problemov. Sledila je novinarska konferenca, kjer je tudi predstavnik Mladi plus spregovoril o situaciji mladih v Sloveniji in načinih, s katerimi le-te naslavljamo.