Izjava za javnost Sindikata Mladi plus: ” V vročini problemi mladih žal ne izhlapijo!”

Danes bo na vladi RS obravnavano gradivo “Analiza opravljanja pripravništva v RS”, s čimer se pri Sindikatu Mladi plus ne strinjamo. Svoje komentarje in predloge smo že predstavili, in prejšnji teden tudi poslali vsem ministrstvom, Vladi RS in Uradu RS za mladino.

16. 7. 2015 – Še vedno o pripravništvih in analizi, ki to ni, a jo bo vlada vseeno sprejela

V svoji oceni vztrajamo pri zahtevah, ki smo jih postavili že na začetku našega boja proti volonterskim pripravništvom:

• ureditev področja pripravništev na način, da se zagotovi plačana pripravništva,
• zagotovitev stabilnih sredstev za plačana pripravništva iz proračuna,
• zaposlovanje mladih – država lahko na to vpliva takoj s tem, da konča omejevanje zaposlovanja v javnem sektorju.

Vse te pomisleke smo predstavili, ko je bil na obravnavi predlog Zakona o ukrepih na področju pripravništva, predlagan s strani poslanske skupine SDS. Takrat je bil predlog na izredni seji Odbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide dne 20. 3. 2015, zavrnjen. Argumenti, ki so pripeljali do tega, in s katerimi so se očitno strinjali tudi glasujoči poslanci, so temeljili na dejstvu, da v predlogu zakona ni predvidenih stabilnih sredstev ter da ni bila opravljena resna analiza.

3. 3. 2015 – Zakon o ukrepih na področju pripravništva

Analizo sedaj imamo, o resnosti pa bi se dalo razpravljati. Med predlogi namreč lahko opazimo veliko podobnost s tistimi, ki jih je predložila poslanska skupina SDS in torej ne predvidevajo stabilnih virov financiranja za pripravništva. Poleg tega se število pripravništev omejuje, čeprav so nekatera ministrstva podala tudi podatke o potrebah po kadrih, ki pa so precej višje od predvidenega števila pripravništev.

V odzivu ministrstev je celo zapisano, da bo “število pripravništev, ki bodo financirana, bodisi iz sredstev evropskih strukturnih skladov, bodisi iz integralnega proračuna RS, odvisno od potreb po kadrih in razpoložljivih sredstev po posameznih področjih/dejavnostih /../”. Ne glede na potrebe prebivalstva torej, ne glede na dejstvo, da imamo na primer na področju socialnega varstva na prebivalca zaposlenih podpovprečno število socialnih delavcev, medtem ko potrebe rastejo, bo vlada dopustila, da na odločitve prvenstveno vplivajo “razpoložljiva sredstva”. Kaj lahko pričakujemo na tem področju, pa hitro postane jasno v odzivu Ministrstva za finance, ki med drugim zapiše, da mora “določitev višine javnofinančnih odhodkov upoštevati cilje in zaveze vlade glede postopne konsolidacije javnih financ”. Sredstva pa bodo, od kar je bil prejšnji teden sprejet izvedbeni zakon o fiskalnem pravilu, predvsem še bolj omejena.

Danes bo torej na vladi obravnavana analiza, ki spremembe utemeljuje predvsem na tem, da sredstev ni, ker država še naprej nadaljuje z varčevalnimi ukrepi oziroma jih nadomešča z »dolgoročnimi strukturnimi ukrepi«, kot je zapisano v Programu stabilnosti 2015.

Tovrstnemu delovanju in kvazi utemeljitvam nasprotujemo, sploh v času, ko predsednik vlade obljublja povečanje deleža, namenjenega obrambi, ministrstvo za finance pa se je odločilo, da si lahko privoščimo odpravo najvišjega dohodninskega razreda za najbogatejše.

Ne sprejemamo nadaljnjega varčevanja na področju socialne države, na mladih, na državljankah in državljanih.
Nasprotujemo sprejemanju odločitev samo na podlagi finančnih preračunavanj in ignoriranju javnega dobrega.
Nasprotujemo torej potrditvi gradiva, ki temelji ravno na teh načelih, in pozivamo k temeljitemu razmisleku o prioritetah naše države.

Sindikat Mladi plus
Kontakt:
Zala Turšič, predsednica Sindikata Mladi plus
zala@mladiplus.si , info@mladiplus.si