Regionalna Sindikalna akademija mladih sindikalnih voditeljev

Delegacija Sindikata Mladi plus se je prejšnji vikend udeležila Sindikalne akademije mladih sindikalnih voditeljev v Črni gori, ki so ga organizirali združenje AER iz Črne gore, Razvojni center za mlade iz Srbije in SCEO iz Makedonije v soorganizaciji z različnimi sindikati iz regije. Na dogodku, ki se je odvijal med 15. in 19. septembrom, smo se skupaj s sindikalisti iz regije spoznavali z vlogo in pomenom sindikatov, delili znanje in izkušnje ter gradili mrežo za  prihodnja sodelovanja.

Črnogorsko mestece Čanj je gostilo približno 50 sindikalnih aktivistov in aktivistk iz Črne gore, Makedonije, Srbije, Slovenije, Grčije, Turčije in Bosne in Hercegovine, ki so se v sklopu Sindikalne akademije učili o osnovah sindikalizma, vlogi in pomenu sindikatov, nujnosti zaščite delavskih in vseh drugih socialnih pravic, glavna pozornost pa je bila usmerjena na krepitvi vloge mladinskih sekcij v sindikatih ter opolnomočenju mladih za vlogo sindikalnih aktivistov.

Izobraževanje o sindikalnem aktivizmu kot posebni kategoriji udejstvovanja mladih v pomembnih družbenih procesih je bilo neformalno; zvrstila so se kratka teoretska predavanja, delo v manjših dinamičnih skupinah, izmenjava znanj in izkušenj, panelna diskusija, analize študij primerov in sindikalni sejem. Na praktičnih delavnicah smo se preizkusili v kreiranju kampanje, na panelni diskusiji smo delili izkušnje s sindikalnim organiziranjem in delovanjem ter razpravljali o možnostih izboljšav. Poleg resnega dela pa smo imeli čas tudi za turizem – ogledali smo si očarljivi Stari Bar. Odnesli smo precej novih znanj, izvedeli, kaj počno in s kakšnimi težavami se soočajo drugi sindikati v regiji ter skupaj iskali rešitve in ideje za nadaljnje sodelovanje.

Po zaključku izobraževalnega dela procesa vkjučene mlade aktiviste in aktivistke čaka skupno kreiranje kampanje Sindikati so IN – vključi se, vplivaj, deluj, kot tudi lokalne akcije s ciljem nadaljnjega prenosa znanja in informacij kolegom iz neposredne okolice.

Projekt se izvaja s pomočjo sofinanciranja Evropske komisije skozi ERASMUS+ program, ključni ukrep 3 – European Youth Together in Evropske mladinske fondacije Sveta Evrope.