Pismo podpore tujim delavcem v Sloveniji

Na Sindikatu Mladi plus zgroženo spremljamo ravnanje aktualne vlade, ki nadaljuje s kršenjem osnovnih pravic tujcev v Sloveniji. S svojim delovanjem kaže, da bo očitno le nadgrajevala delo preteklih vlad, ki so začele s sprejemanjem diskriminatornih in ksenofobnih zakonov, ki omejujejo svobodo in pravice tujcev, ki prebivajo in delajo v Sloveniji. 

S predlogom novele Zakona o tujcih so obljubljali, da bodo poenostavili postopke pridobivanja dovoljenj za tujce, na koncu pa so kljub izraženim kritikam v zakonu pustili pogoj izpita iz slovenskega jezika na A1 ravni za podaljšanje dovoljenja za bivanje za družinske člane tujih delavcev v Sloveniji. To je popolnoma nesprejemljivo, saj v praksi to pomeni, da od tujcev zahtevajo, da se v manj kot enem letu naučijo novega jezika, če izpita ne opravijo, pa jih bodo deportirali. Tukaj je zanimivo to, da ta pogoj velja le za družinske člane tujih delavcev, ne pa delavce same. Očitno aktualna vlada nima nobenih težav s tem, da delodajalci tuje delavce še naprej izkoriščajo, od teh delavcev ta ista država pobira davke, istočasno pa jim odreka eno izmed osnovnih pravic, tj. pravico do družinskega življenja. Ocenjuje se, da bo ukrep ločil več tisoč družin, kar je popolnoma nesprejemljivo!

Na Sindikatu Mladi plus zato izražamo polno podporo tujim delavcem v Sloveniji in njihovim družinam, od Vlade RS pa zahtevamo, da nemudoma preprečijo implementacijo škodljivih, diskriminatornih in protidelavskih praks! V torek, 28. 3., ob 17:00, pa se vidimo na Prešernovem trgu na protestu proti ločevanju družin in proti deportacijam! Tukaj smo!