Luka Mesec, minister za delo: “Podpiram stavko sobaric v Hotelih Bernardin.” BUČA!

Danes je bilo 38 sobaric primoranih stavkati, saj jih želi uprava Hotelov Bernardin outsourcati v zunanjo firmo Aktiva čiščenje, ki jo obravnava inšpektorat za delo zaradi kršitev delavskih pravic. Hoteli Bernardin spadajo pod Sava turizem d.d., družbo, ki je v večinski državni lasti. Vlada je ta, ki jim prek SDH nalaga, katere cilje naj zasledujejo. Del te vlade je tudi stranka Levica z ministrom Mescem na čelu. Zato je najmanj bizarno, da minister za delo izraža neko načelno podporo stavkajočim, medtem ko je sam del vlade, ki ima v svojih rokah politično moč, da njihov položaj dejansko uredi. Takšen izraz podpore zato ne moremo označiti drugače kot prodajanje buč. 

To pa ni prvi primer, ko je stranka Levica izrazila načelno podporo protestom ali stavkam. Načelno so podprli stavko pacientov, hkrati pa sodelujejo pri Loredanovi privatizaciji zdravstva, načelno se zavzemajo za gradnjo stanovanj, a zemljišča namesto na stanovanjski sklad prenašajo na SDH, prav tako so načelno podprli zahteve poklicnih gasilcev in ostalih sindikatov, a še vedno niso uredili plačnega sistema v javnem sektorju. Vse kaže na to, da je Levica pozabila, da ni več stranka v opoziciji, ampak je zdaj del vlade in tako najmanj soodgovorna za politike, ki jih le-ta (ne) sprejema.

Sprašujemo se, katere cilje sploh zasleduje ta vlada. Očitno ne tistih, ki so jih obljubili ljudstvu, na podlagi katerih so bili izvoljenih in so jih celo sami zapisali v koalicijski pogodbi. Ta vlada, kot vse poprejšnje, debeli nekatere in pušča stradati druge. Rada besediči in podpira to in ono, a njihova dejanja so kristalno jasna.

Zato ministru in celotni vladi sporočamo: Ne potrebujemo vaše načelne podpore, lepih besed in obljub. Vi ste tisti, ki ste na oblasti, vi ste tisti, ki imate škarje in platno v svojih rokah. Vi lahko zaustavite outsourcing in zagotovite delavske in socialne pravice za sobarice in vse ostale. 

Zato, če resnično podpirate stavko: ukrepajte! Namesto podpore, dejanja!