Dvig minimalne plače: NE MINIMALNO, AMPAK RADIKALNO!

Danes je Ministrstvo za delo (MDDSZEM) dvignilo minimalno plačo in posledično minimalno urno postavko za študentsko delo. Višina letošnje minimalne plače bo znašala 878,48 evra neto oziroma 1.203,36 evra bruto. Znesek najnižje bruto urne postavke začasnega in občasnega dela dijakov in študentov ter upokojencev pa se bo predvidoma zvišal z dosedanjih 6,17 evra na 6,92 evra(5,85 neto). Gre sicer za največji dvig minimalne plače, kar pozdravljamo. A je ob vseh podražitvah in inflaciji osnovnih življenjskih stroškov premajhen. Revni bodo ostali revni!

Na Sindikatu Mladi plus menimo, da se je ministrstvo odločilo za dvig, ki kupuje socialni mir predvsem pri delodajalcih, ki glavo že molijo skozi okno in ponarodelo izsiljujo s selitvijo in “propadom gospodarstva”, če se plače povečujejo. Ta “najvišji dvig” je namreč bližje zakonsko predpisanemu dnuMinimalna plača mora presegati minimalne življenjske stroške najmanj za 20 %, lahko pa jih presega tudi do 40 %. Minister bi tako lahko definiral minimalno plačo v višjem znesku (npr. 40% nad minimalnimi življenjskimi stroški), kar bi bilo – predvsem v času trenutne inflacije in podražitve osnovnih življenjskih dobrin –  nujen ukrep.  

Osnovni namen minimalne plače naj bi bil zagotavljanje dostojnega življenja delavk in delavcev ter njihovih družin. Vendar pa verjetno niti nov povišan znesek ne bo omogočal dostojnega življenja vsem, ki delajo za minimalca. 

Minimalno plačo v Sloveniji dobiva več kot 15 % vseh delavk in delavcev, kar nas postavlja v sam vrh Evropske unije glede na razširjenost minimalne plače. Med njimi so tudi nekateri najbolj nujni poklici, kot so pomočnice vzgojiteljic in oskrbovalci v domu starejših občanov. Tako bodo ti delavci ob vseh podražitvah malo manj revni, a še vedno revni. V kolikor minimalna plača ne bo nagrajevala njihovega dela z dostojnim plačilom, ne životarjenjem, se bomo srečevali s kolapsom nujnih javnih storitev zaradi odhajanja kadra.

Ob tem pa tudi znova opozarjamo na sindikalno zahtevo: najmanj minimalna plača bi morala postati najnižja možna osnovna plača. Čas je, da se spremenijo tudi kolektivne pogodbe in izboljša položaj delavk in delavcev. Ne minimalno! Ampak radikalno!