Koga voliti?

23. oktobra bo potekal prvi krog predsedniških volitev. Še vedno nisi prepričan oziroma prepričana, koga voliti?

Iniciativa Glas ljudstva, katere del je tudi Sindikat Mladi plus, zbira vprašanja za veliko javno soočenje kandidatov in kandidatk 18. oktobra. Pripravili pa so tudi že Volitvomat.

Takole so sicer zapisali v Glasu ljudstva: »23. oktobra 2022 se bomo odpravili na volišča in izbrali novega predsednika_co. Da se bomo volivke in volivci lažje odločili, komu zaupati svoj pomemben glas na predsedniških volitvah, smo v iniciativi Glas ljudstva pripravili preprosto spletno orodje: volitvomat.si, kjer lahko odgovorimo na 30 vprašanj, na katera so že predhodno odgovorili kandidatke in kandidati, ter tako preverimo, v kolikšni meri se naše vrednote in prepričanja ujemajo s tistimi, ki želijo biti naš predsednik ali predsednica. Z vprašanji smo preverjali njihova stališča, vrednote, držo in odnos do pomembnih družbenih vprašanj z različnih področij: zunanje politike, človekovih pravic, vladavine prava, obrambe, sodstva, okolja, gospodarstva, zdravstva, medijev, kulture in opravljanja predsedniške funkcije.

Vprašanja smo namenoma podali iz različnih svetovnih in vrednotnih nazorov ter zato posebej poudarjamo, da to niso stališča iniciative Glas ljudstva. Vprašalnik za vključitev v volitvomat smo poslali vsem, ki so napovedali kandidaturo na predsedniških volitvah in naknadno bomo vključili vsakega kandidata_ko, ki bo še odgovoril_a na vprašalnik Glas ljudstva. Na zadnjih predsedniških volitvah je bila volilna udeležba nizkih 42 odstotkov. A demokracija je resnično demokratična le, če pri odločanju sodeluje kar največ ljudi. Zato ne pozabimo – naš glas šteje samo, če ga na volitvah oddamo!«

Svoja vprašanja za soočenje lahko posreduješ na tej povezavi.