Sindikat Mladi plus postal polnopravni član Zveze svobodnih sindikatov Slovenije in izvolil novo (ter malo tudi staro) vodstvo

V torek, 16. novembra, je Sindikat Mladi plus po desetih letih delovanja postal polnopravni član Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) in s tem triindvajseti sindikat ZSSS. To sindikatu omogoča polne pravice pri sodelovanju v ZSSS in glasovalno pravico. Za našo mlado sindikalno organizacijo, ki ravno letos torej praznuje okroglo obletnico delovanja, je to pomembno priznanje in potrditev.

Lidija Jerkič, predsednica ZSSS, je ob tem povedala: »Ponosna sem na to, da je organiziranje mladih, ki se je v ZSSS začelo kot poskus ozaveščanja mladih o njihovih pravicah, razvil v triindvajseti sindikat v okviru ZSSS. Posebnost njihovega delovanja in novosti, ki jih prinašajo v sindikalno gibanje, njihova energija in iskrena želja pomagati mladim na začetku njihove poti v svet dela so dobile potrditev tudi v formalnem sprejemu mladih plus v ZSSS. Vzajemna pomoč različnih sindikatov in medgeneracijsko sodelovanje sta tako zagotovljena, prednosti pa so vzajemne. Čestitke mladim za njihovih prehojenih 10 let in toplo dobrodošli v ZSSS.« Predsednica sindikata Tea Jarc pa je dodala: »Izjemno ponosni smo na polnopravno članstvo v ZSSS in da smo lahko del največje sindikalne centrale v Sloveniji. Verjamem, da je treba vrednote sindikalizma širiti tudi med mladimi, modernizirati sindikate in poskrbeti, da bo sindikalno gibanje kot ena najmočnejših civilnih struktur v družbi pomembno prispevalo k oblikovanju socialne pravičnosti in politik, ki bodo služile predvsem interesom ljudi in okolja, ne pa kapitala.«

Novo (in malo tudi staro) vodstvo

Prav tako smo danes na Sindikatu Mladi plus, sicer zaradi še vedno trajajočega izbruha novega koronavirusa na daljavo, izvedli svojo peto konferenco, na kateri smo obravnavali vsebinsko in finančno poročilo za obdobje preteklega mandata (2019 – 2021), potrdili spremembe statuta in izvolili novo vodstvo za obdobje do leta 2023. Tako smo se ozrli na do zdaj opravljeno delo ter se dotaknili novih izzivov in nalog, ki nas čakajo v prihodnosti.

Za predsednico sindikata je bila ponovno izvoljena Tea Jarc, ki bo na tem položaju začela že svoj tretji mandat, kar si, kot je dejala, šteje za izjemno čast. Na novo izvoljena sta bila tudi izvršni in nadzorni odbor sindikata, medtem ko sekretarka ostaja Sanja Leban Trojar. Ožjo ekipo, ki bo v obdobju naslednjih dve let vodila Sindikat Mladi plus, sestavljajo predvsem mlajši aktivisti in aktivistke, kar je nedvomno dober obet za sindikalno prihodnost. Ob tem bodo tudi dosedanji soborci in soborke ostali v bližini ter novim močem pomagali s svojim znanjem in izkušnjami.

Prestavljeno!

Praznovanje desetletnice Sindikata Mladi plus, ki smo jo s številnimi aktivnostmi, kulturnim programom, sindikalno tribuno in rojstnodnevno torto, načrtovali za danes v Slovenskem mladinskem gledališču v Ljubljani, smo bili žal prisiljeni prestaviti. Kot veste, so trenutne epidemiološke razmere v državi zelo težke, zato smo se odločili, da s praznovanjem počakamo na bolj ugoden in varen čas za druženje. O novem terminu vas bomo pravočasno obvestili in upamo, da se boste tudi takrat lahko udeležili našega dogodka.

Nova stara predsednica je ob izvolitvi dejala: »Sindikat Mladi plus bo še naprej odločno zastopal glas mladih, dijakov, študentov, mladih brezposelnih ter mladih prekarnih delavk in delavcev, ostal kritičen do trenutnega stanja in predlagal alternative, ki bodo vodile  v bolj pravičen in vključujoč sistem, ne samo za mlade, ampak za vse delavke in delavce. V zadnjih letih smo odprli veliko novih tem in se tako odzvali na trenutne izzive družbe, razvijali pa jih bomo še naprej, tudi v prihodnjem mandatu. Eno od njih je področje podnebne krize in potreba po pravičnem prehodu v nizkoogljično družbo ter ustvarjanje novih zelenih, kakovostnih delovnih mest tudi za mlade. Drugo področje je vprašanje platformnega dela, kjer se zavzemamo za regulacijo platform in priznanje statusa delavk in delavcem, vsem, ki delajo prek takih platform. Ker pa se v prihodnjem obdobju obetajo tudi kar tri volitve (parlamentarne, lokalne in predsedniške), bomo tudi pri tem poskrbeli, da bo glas mladih slišan in upoštevan, mlade pa spodbujali, da se na konvencionalne in nekonvencionalne načine angažirajo tudi za sodelovanje v političnih procesih. Sindikat Mladi plus bo še naprej sodeloval pri oblikovanju politik in zagovarjal glas mladih, in sicer tako s socialnim dialogom kot tudi na ulici.«

Za Sindikatom Mladi plus je pestrih deset let in najrazličnejših aktivnosti: z organizacijskega, vsebinskega, kadrovskega in strokovnega vidika smo naredili veliko, zdaj pa je seveda čas za nove naloge in še smelejše podvige. Boj se nadaljuje!