Potrebujemo (ne samo podnebne) spremembe! – Jutri sledi nov podnebni štrajk

Skupina Mladi za podnebno pravičnostza petek, 24. septembra, znova pripravlja podnebni štrajk, zato se bodo mnogi jutri ob 11:00 podali na ulice. Gre za boj za čisto in boljšo prihodnost – oziroma za to, da bomo prihodnost sploh imeli.

Podnebne spremembe postajajo vse večji sovražnik človeštva, a na žalost odločevalci niso poskrbeli za nobene konkretne ukrepe, ki bi pomagali preprečiti najhujši mogoči izid. Kljub temu nas to ne bo ustavilo, zato se bomo ljudje z vsega sveta v petek na ulicah borili za svoj planet. Pridružite se različnim akcijam, ki bodo potekale po vsej Sloveniji in tako prispevajte k reševanju prihodnosti, sporočajo Mladi za podnebno pravičnost.

Naj bo prek spleta ali v fizičnem svetu, vsako leto po celem svetu še vedno potekajo podnebni protesti, saj politika še vedno noče dojeti, da NI PLANETA B! Zato se tudi letos pridružujemo svetovnemu gibanju Petki za prihodnost, s svojimi podnebnimi protesti.

V zadnjih treh letih politike neprestano opominjamo na nujnost ukrepanja, letos smo kot narod na referendumu za vodo pokazali, da nam je mar za naravo in zato se ponovno sklicujemo na politike, da poslušajo ljudstvo in opravijo svojo nalogo v boju proti podnebnim spremembam.

Na vlado smo naslovili konkretne in izvedljive ukrepe, a se do danes ni spremenilo praktično nič. Stanje v državi se kvečjemu slabša, saj so zadnji podnebni dokumenti v nasprotju z resno podnebno politiko. Zato gremo spet na štrajk!
Posledice podnebnih sprememb se že kažejo in čas za ukrepanje se hitro izteka. Spremembo v podnebni politiki potrebujemo zdaj, kajti drugače bo prepozno.

Zapustili bomo šolske klopi, pisarne, tovarne in domove za upokojence ter se v petek, 24. septembra, ob 11:00 protestno zbrali, da politiko spet opomnimo da potrebujemo spremembe!

Zahteve:

  1. Politična oblast naj končno prizna podnebno krizo in jo prične nemudoma aktivno reševati z ustreznimi in pravičnimi ukrepi.
  2. Do leta 2030 zahtevamo opustitev uporabe premoga s celostnim in socialno pravičnim prestrukturiranjem premogovnih regij.
  3. Zahtevamo učinkovito in dostopno trajnostno mobilnost.

V skladu z zahtevo o trajnostni mobilnosti in ozelenitvijo mest zahtevamo:

  • urejanje javnih in urbanih prostorov na način, ki ohranja biodiverziteto, omogoča prepustnost deževnice v podtalnico in preprečuje nastanek toplotnih otokov v mestih;
  • optimizacijo železnic, bolj ugodne cene vozovnic in boljše povezave po državi;
  • ureditev urbanih in medkrajevnih kolesarskih poti in infrastrukture, ki podpira uporabo koles;
  • obratovanje mestnih avtobusov čez noč;
  • boljšo javno razsvetljavo, ki ne pripomore svetlobnemu onesnaževanju, za izboljšanje občutka varnosti in vzpodbujanje kolesarjenja in pešačenja, ko se zmrači;
  • prekinitev dodajanja novih parkirnih mest in grajenje infrastrukture, ki podpira javni promet.

Mladi za podnebno pravičnost

Povezave do dogodkov:

Instagram: https://www.instagram.com/p/CTxRE3YNzHT/?utm_source=ig_web_copy_link

Ljubljana: https://fb.me/e/1abv9DhQc

Maribor: https://fb.me/e/1l6fmZUVY

Koper: https://fb.me/e/1loEyEUoH

Ljutomer: https://fb.me/e/11eP9g21K

Ne spreglejte pa tudi našega programskega dokumenta Okolje in zelena delovna mesta (april 2021) in dokumenta Zveze svobodnih sindikatov Slovenije, pri katerem je odločilno sodeloval prav naš sindikat: Sindikati in podnebne spremembe, september 2019.