Neplačano uvajanje in vsiljeni odpovedni roki prepovedani! – Na kratko o študentskem delu

Poletje pogosto velja za čas počitniškega, v prvi vrsti študentskega dela. Tudi letos je tako, in sicer kljub še vedno trajajočem izbruhu novega koronavirusa oziroma prav zaradi njega, saj marsikatera panoga, v prvi vrsti gostinstvo, pomanjkanje zaposlenih krpa s študentsko delovno silo.
Na Sindikatu Mladi plus se zavedamo, da na področju občasnega in začasnega dela dijakov in študentov pogosto prihaja do različnih kršitev, zato, tako kot vsako leto, v nadaljevanju delimo nekaj nasvetov, ki pridejo prav pri delu prek študentske napotnice:

  • Na 8 ur dela ti pripada pol ure odmora za malico – pol ure, ki je del tvojega delavnika in s tem plačanega delovnega časa! Delodajalec časa za odmor ne sme izvzeti iz seštevka ur, za katere dobiš plačilo.
  • Delodajalec je dolžan zagotavljati varno in zdravju neškodljivo delovno okolje! To pomeni, da je v primeru, da se poškoduješ na delovnem mestu, tudi odškodninsko odgovoren.
  • Pri študentskem delu se ti v določenih primerih lahko zgodi, da nimaš fiksnega plačila, ampak je to odvisno npr. od količine prodanih izdelkov. Če se znajdeš na takem delovnem mestu, ne pozabi, da v Sloveniji od 19. februarja 2021 za študentsko delo velja minimalna urna postavka 5,89 evra bruto (oziroma 4,98 evra neto), ki predstavlja najnižje osnovno plačilo. Delodajalec plačilo sicer lahko spreminja, a le nad omenjeno vrednostjo – minimalno urno postavko ti namreč mora vedno zagotoviti!
  • Študentsko delo poteka na podlagi napotnice – to pomeni, da z njo in z izplačili prek nje dokazuješ, da si opravljal/a delo pri določenem delodajalcu, zato ne pozabi shraniti svojega izvoda napotnice. Ker je študentsko delo torej v celoti urejeno na podlagi napotnice, ne potrebuješ nobene dodatne pogodbe z delodajalcem, zato ne podpisuj dodatnih papirjev ali drugih dokumentov, s katerimi ti želi delodajalec določiti npr. trajanje dela, odpovedne roke in podobno.
  • V okviru študentskega dela je nezakonito in problematično neplačano uvajanje. Če študent/ka opravlja delo brez podlage (v tem primeru brez študentske napotnice), gre preprosto za delo na črno. Ko pa je napotnica enkrat izdana, mora biti vsako opravljeno delo plačano.
  • Študentsko delo je začasno in občasno delo in tako ne vsebuje nikakršnih varovalk, povezanih s trajanjem opravljanja dela – niti za delodajalce niti za študente oziroma dijake. To po eni strani pomeni, da ti lahko delodajalec kadarkoli reče, da te ne potrebuje več, a istočasno lahko tudi ti brez posledic kadarkoli prekineš sodelovanje z delodajalcem. Ne nasedaj izmišljotinam o odpovednih rokih in podobno – tega pri študentskem delu ni! Delodajalec ti tudi mora plačati za vse opravljene ure dela do prenehanja sodelovanja.

Če imaš še kakšno dodatno vprašanje o študentskem delu in vsem, kar spada zraven, pa se nam javi na: info@mladiplus.si

Še nisi naš član ali članica?

Ponujamo pet razlogov, zakaj se nam velja pridružiti.

Včlani se!