Predsednika vlade ob prihodu v Evropski parlament v Strasbourgu pričakalo presenečenje

Danes zjutraj je Janeza Janšo je ob prihodu v Evropski parlament v Strasbourgu pričakalo presenečenje – protestna akcija, ki smo jo z mednarodno podporo izvedli članice in člani petkovih kolesarskih protestov, med njimi tudi naša predsednica Tea Jarc.

Z akcijo so opozorili na dogajanje v Sloveniji, predstavili protestniško gibanje in predvsem pozvali Evropski parlament ter vse pristojne evropske institucije, naj odločno ukrepajo in zaščitijo vladavino prava v Sloveniji.

Pred Evropskim parlamentom je Janšo pričakalo 1000 stopinj v mavričnih barvah. Te simbolizirajo petkove protestnice in protestnike, ki že več kot eno leto vztrajamo na slovenskih ulicah. Prav tako pa je bilo polaganje stopinj ena prvih protestniških akcij marca 2020, ko so posameznice in posamezniki v času prepovedi protestov na Trg republike v Ljubljani individualno polagali stopinje. In bili zato protiustavno oglobljeni s kaznijo v višini 400 evrov.

Prav tako smo pred Evropskim parlamentom razprostrli velik transparent z napisom »PROTECT THE RULE OF LAW IN SLOVENIA« oziroma »Zaščitite vladavino prava v Sloveniji«, s čimer smo pozvali vse evropske poslance in poslanke ter Evropsko komisijo, naj jasno obsodijo kršenje človekovih pravic in demokratičnih postopkov v Sloveniji. Med njimi so zagotovo najbolj očitne kršitve neimenovanje delegiranih tožilcev, nefinanciranje Slovenske tiskovne agencije in drugi napadi na medije ter policijska represija in prepoved protestov.

Opozorili smo jih tudi na mrtev socialni dialog v Sloveniji, saj vlada ne upošteva socialnih partnerjev, zaradi česar je pet sindikalnih central tudi zapustilo ekonomsko-socialni svet.

Tuji mediji in evropski poslanci iz različnih držav so pokazali veliko zanimanje za protestniško akcijo in nam izrazili podporo. Podali smo več izjav za tuje medije in s tem opozorili na dejstvo, da Slovenija iz tedna v teden hitreje drsi v totalitarizem po madžarskem vzoru.

Janez Janša, ki se je še pred nekaj dnevi veselil ideje, da petkove protestnice in protestniki nismo prisotni na vrhovih gora in je zato tja (na naše stroške) pobegnil s helikopterjem, namesto da bi se udeležil zaslišanja pred parlamentarno komisijo,  je danes ugotovil, da absolutno smo prisotni tudi na samem vrhu. Na vrhu evropskih institucij … 😉

Mi pa … se vidimo v petek ob 19:00 na Prešernovem trgu v Ljubljani na množičnem vseslovenskem protestu proti privatizaciji vode, ki bo potekal tako na kopnem kot tudi na Ljubljanici.