Vse poti vodijo v Hrastnik … na Kamerat, festival delavskega filma!

Od 1. do vključno 3. julija bo v Hrastniku potekal Kamerat, prvi festival delavskega filma v Slovenijiin eden redkih tovrstnih na svetu. Prijatelje kulture, filma in dostojnega dela je, kot pravijo organizatorji, navdihnila stavka delavcev vseh panog v Hrastniku, ki so leta 1934 zahtevali in si izborili boljše pogoje dela. Festival se bo zgodil ob njeni obletnici, saj takrat lokalna skupnost praznuje solidarnost, tovarištvo in pomen organiziranja za skupne cilje.

Posebnost festivala je, da bodo projekcije filmov izpeljane na treh lokacijah – v rudniški jami, kompresorski postaji in vašhavi. Program vključuje 13 filmov, razdeljenih v programske sklope – retrospektivo, dokumentarni film, celovečerni film in fokus. V okviru slednjega bodo v sodelovanju z British Council prikazali izbrana dela velikana socialnega realizma in družbene kritike, režiserja Kena Loacha.

Filmski program festivala dopolnjuje spremljevalni program z okroglimi mizami, pogovori ob filmih z domačimi in tujimi ustvarjalci, izobraževalne delavnice, pravno svetovanje za delavce, razstava in še marsikaj drugega, napovedujejo organizatorji.

Dogajanju na festivalu je mogoče slediti tudi prek Facebooka in Instagrama, program pa si lahko ogledate tukaj: