Minister je udaril mimo – Znova o »izkoriščevalskih« prejemnikih socialne pomoči

Vlada je na Twitterju objavila izjavo ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janeza Ciglerja Kralja o »izkoriščevalskih« brezposelnih prejemnikih socialnih pomoči, ki bojda živijo na račun delovnih ljudi. Zato ministrstvo pripravlja »spremembo, da bodo morali brezposelni prejemniki socialne pomoči sprejeti delo, ki bo lahko tudi do dve stopnji nižje kot njihova izobrazba.«

Sicer ni nobenih podatkov, ki bi dokazovali množične zlorabe socialnih transferjev, a vlade in ministra to ne moti pri tem, da bi svoje nestrokovne, laične percepcije delila z javnostjo. Očitno smo priča novemu zagonu demonizacije prejemnikov socialne pomoči (in drugih socialnih transferjev) kot lenuhov, delomrznežev, parazitov, ki živijo na račun delovnega ljudstva. Že hiter pogled na razmerje med številom brezposelnih, ki so trenutno prijavljeni na zavodu za zaposlovanje (83.766), ter številom prostih delovnih mest (2.639) pa nam pove, da brezposelni pač niso lenuhi in delomrzneži, ki bi uživali v brezdelju, ter lepo živeli na račun »bajnih« socialnih pomoči, temveč enostavno ni služb, še takih najslabše plačanih ne. Problem torej ni v tem, da bi delavke in delavci zaradi svoje »izbirčnosti ali pomanjkanja interesa za delo« odklanjali delo, ampak, da enostavno ni dovolj razpisanih delovnih mest. Da so ljudje ujeti v prejemanje denarno-socialne pomoči torej ni toliko njihova izbira, kot prisila, saj drugih možnosti za preživetje nimajo,
Strinjamo se, da je razmerje med socialno pomočjo in minimalno plačo prenizko, a ne zaradi previsoke socialne pomoči, ki trenutno znaša 402,18 evra za prvo odraslo osebo in je s tem daleč pod mejo tveganja revščine, temveč zaradi prenizkih plač. Nujno je torej, da se zvišajo plače.

Morda pa bi spoštovani minister Cigler Kralj ter vlada raje pogledala na drugo stran, k delodajalcem, in jih pobarala, zakaj ne zvišajo plač in zaposlijo več delavk in delavcev, saj jih je že sedaj veliko preobremenjenih, dela se vse več, produktivnost narašča, plače pa temu ne sledijo.

O izkoriščanju in življenju na račun delavskih žuljev pa še tole: kapitalizem temelji na izkoriščanju in prisvajanju presežne vrednosti, ustvarjene z delom. A niso brezposelni tisti, ki to vrednost akumulirajo. Za spremembo pokažimo na prave parazite, to je kapitalistični razred. V času epidemije so najbogatejši ljudje na svetu postali še bogatejši, kar potrjuje tudi dejstvo, da je premoženje najpremožnejšega med njimi šefa Amazona Jeffa Bezosa (ki je znan po ekstremnem izkoriščanju svojih delavk delavcev), avgusta preseglo 200 milijard dolarjev, kar je – upoštevajoč inflacijo – več, kot je imel v lasti kadarkoli kdorkoli na svetu.

Nekateri torej tudi v času krize bogatijo. Med njimi je tudi sam minister in celotna vlada. Spomnimo se namreč, kako je si je marca, takoj po začetku epidemije, zvišala plače, vse od takrat pa z različnimi sumljivimi in še vedno nepojasnjenimi posli izvajala korupcijo in tlakovala pot nepojasnjenim dobičkom ter različnim privilegijem. Minister za delo (in vsa vlada) naj tako najprej pomete pred svojim pragom, preden obtožujejo vse druge. Naj oni živijo s 402,18 evra. Ne bi nas motilo niti, če ta vlada preprosto pade, omenjeni minister pa s tem izgubi ne le službo, ampak tudi moč za dajanje tako nepremišljenih in arogantnih izjav.