Zakaj bi študentje in upokojenci reševali lastnike trgovin? – Z novinarske konference sindikata delavcev trgovine

Pred tretjo obravnavo Predloga zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o trgovini, je Sindikat delavcev trgovine Slovenije (SDTS) danes opozoril, da je treba prisluhniti zaposlenim, ki jih omenjeni zakon neposredno zadeva.

Na srečanju z mediji je bil tako ključni poudarek na odzivu na množico vloženih amandmajev (predvsem na tistega, ki naj bi določal, da bodo ob praznikih in nedeljah lahko delali dijaki in študentje ter upokojenci) pri tretjem branju omenjenega zakona. Oziroma na argumentih predstavnic najmlajše in najstarejše generacije ter na načinih, kako trenutni trgovinski sistem izkorišča študentsko delo in delavke ter delavce, ki v svojem tretjem življenjskem obdobju iščejo dodatni vir zaslužka, saj jim pokojnina ne omogoča preživetja.

Ladi Rožič, SDTS: »Pojavljajo se dezinformacije, da sindikat delavcev trgovine ni želel socialnega dialoga. Vsekakor smo se bili in se bomo vedno v prihodnje pripravljeni pogajati. Ne pa zgolj popuščati moči kapitala, ki ni želel niti za milimeter odstopiti od svoje agende.« Foto M. M.

Tea Jarc, Sindikat Mladi plus: »Tudi v Sindikatu Mladi Plus absolutno podpiramo Sindikat delavcev trgovine Slovenije, tudi mi se zavzemamo, da so trgovine ob nedeljah zaprte, in sicer za vse. Brez izjem. Mladi, dijaki in študentje, ne bomo pristali na to, da nas imajo za poceni delovno silo, ki nas bodo izkoriščali za delo ob nedeljah. Seveda mora veliko študentov delati za preživetje, vendar se ne borimo za to, da lahko delajo ob nedeljah, ko imajo drugi prosto, ampak se moramo boriti za to, da bo študentje lahko študirali, za dostopna stanovanja, štipendije […] Vprašljivo je tudi to, ali je zakonsko dovoljeno, da se delo ob nedeljah naloži samo določenim kategorijam delavk in delavcev, samo na podlagi njihove starosti oziroma na podlagi njihovega statusa na trgu dela. […] Menimo namreč, da gre v tem primeru za jasno diskriminacijo …« Foto M. M.
Frančiška Ćetković, Sindikat upokojencev Slovenije: »V sindikatu upokojencev si v prvi vrsti prizadevamo za dostojne pokojnine, da bodo starejši lahko preživljali svoj čas po zasluženem oddelanem štiridesetletnem delu in dostojno živeli, ne pa da morajo iskati dodatne zaposlitve. Če kdo želi delati, je to njegova volja […] Odločno pa smo proti temu, da bi nam delodajalci zdaj ponujali oziroma celo dovoljevali dodatno delo in tako reševali nekatere lastnike trgovin. Upokojenci smo doživeli, da so nam predpisali, kdaj lahko hodimo v trgovine, sedaj pa naj bi ob nedeljah v njih delali …« Foto M. M.

Voljo ljudstva o zaprtju trgovin ob nedeljah zdaj še dodatno potrjuje peticija sindikata delavcev trgovine, v okviru katere 5830 zaposlenih v trgovinski dejavnosti izraža podporo zaprtju trgovin ob nedeljah in praznikih. To visoko število podpisov je SDTS zbral zgolj v enem tednu, kar postavlja vprašanje, kaj bi lahko dosegli, če bi zbiranju podpisov namenili še več časa in če zbiranja ne bi oteževali nekateri delodajalci, ki so zbiranje podpisov prepovedali, sporočajo iz sindikata. Z nekaj dodatnega angažmaja bi lahko prišli tudi do novega referenduma, za katerega je potrebnih 40.000 podpisov, dodajajo.

Tretje branje novele je sicer, kot rečeno, predvideno v petek, glasovanje pa bo državni zbor predvidoma opravil prihodnji torek.

Več o nasprotovanju Sindikata Mladi plus amandmaju stranke SMC o delu v trgovinah ob nedeljah prek študentske napotnice je mogoče prebrati tukaj.

Novinarska konferenca v celoti

Prevzeto z zsss.si