Čas je, da se še bolj odločno upremo! – Utrinek z novega petkovega protesta

V petek, 24. julija, smo se na Sindikatu Mladi plus znova, tako kot že kar nekaj petkov zapored, odpravili na Prešernov trg v Ljubljani, kjer smo na novem protestu skupaj s soborkami in soborci med drugim opozorili na pomen delavskih in socialnih pravic.

Tokratni protest – šlo je za skupno akcijo različnih organizacij in kolektivov – je bil sicer prvenstveno posvečen pravicam žensk, zato so bile tudi govornice ženske. Dogodek je bil med drugim zastavljen kot kritičen odziv na izjavo ministrice za pravosodje Liljane Kozlovič, ki je v svoji nespretni izjavi (za katero se je pozneje sicer opravičila) namignila, da naj bi bile ženske včasih same krive za spolno nadlegovanje.

Po več tednih kolesarjenja, protestov na ulicah, po izvedeni ljudski skupščini ipd. se borimo naprej! In sicer še glasneje, še z več vsebine, še bolj vztrajno.

Ob tej priložnosti objavljamo tudi govor naše predsednice Tee, ki ga je imela na dogodku:

»Ta vlada vsak teden znova in znova dokazuje, da ji ni mar za ljudi in za temeljne demokratične vrednote.

Pretekli teden so se v Bruslju zoperstavili tudi vladavini prava. V pogajanjih o svežnju ukrepov za okrevanje so nasprotovali povezavi med evropskimi sredstvi in spoštovanjem vladavine prava ter se postavili na stran Madžarske in Poljske, ki si jih očitno Janez Janša jemlje za zgled, kljub temu, da gre za države, ki jasno kršijo človekove pravice, svobodo medijev in temelje demokracije.

Po vrnitvi v Slovenijo se je Janša bahal o sredstvih, ki naj bi jih zagotovil, ob tem pa pozabil omeniti, da so se sredstva za ključna področja zmanjšala. Za področja, kot so znanost, raziskave in inovacije, okolje in pravični podnebni prehod ter zdravstvo.

Prav tako je pozabil omeniti, da gre med temi sredstvi za velik del posojil, ki jih bomo na koncu še leta in leta plačevale davkoplačevalke in davkoplačevalci, predvsem mlade generacije. Ob tem pa nas bo verjetno ponovno žalil, da krademo denar, da smo delomrzneži in se pretvarjal, kot da gre za njegov denar.

Prav včeraj so ponovno dokazali, da ji ni mar za voljo ljudstva. Vlada je ponovno dovolila odprtje trgovin ob nedeljah in s tem v stisko spravila trgovke in trgovce – med katerimi so v večini prav ženske. Že pred sedemnajstimi leti smo na referendumu sprejeli jasno stališče, da podpiramo zaprtje trgovin ob nedeljah in še danes delavke vseskozi opozarjajo, da so izmučene, utrujene ter da si tudi one želijo in zaslužijo proste nedelje. Ni jim pomemben morebitni dodatek, ki ga dobijo za delo v nedeljo, raje bi imele vsaj en prost dan, ki bi ga lahko preživele po svoje, z družino ali prijatelji. Med pandemijo, ki je tudi sedaj v porastu, te delavke vsakodnevno ogrožajo svoje zdravje.

Ampak vlada vse to ignorira. Presliši glasove tisočih in tisočih, predvsem žensk, in da raje kot zdravju in svobodi prednost kapitalu ter izkoriščanju ljudi.

Čas je, da se temu še bolj odločno upremo. Da rečemo dovolj! In se jasno, glasno in borbeno zavzamemo za delavske in socialne pravice, za demokracijo, vladavino prava in za svobodo!«

Dodajamo še izjavo Protestne ljudske skupščine, katere del je tudi Sindikat Mladi plus.

Preberite še:

Zakaj se na Sindikatu Mladi plus pridružujemo petkovim protestom