Niso poskrbeli za vse! – Buča za aktualno oblast!

Aktualna slovenska vlada pod vodstvom premierja Janeza Janše je ob začetku epidemije, 17. marca 2020, na seji Sveta za nacionalno varnost obljubila, da bo vladina »prednostna naloga, da zaščitimo najranljivejše, tiste, ki so najbolj izpostavljeni bodisi okužbi bodisi posledicam te bolezni.« Slišali smo tudi, da bodo v času izbruha novega koronavirusa poskrbeli za vse. Vir

Buča!

Dober mesec epidemije in več novih sprejetih zakonov ter odlokov pozneje je jasno, da nam je vlada že marca prodajala buče!

Študentje in študentke bodo v sklopu interventnih »protikoronskih« ukrepov dobili mizernih 150 evrov enkratnega izplačila, veliko samozaposlenih zaradi neživljensko postavljenih pogojev ne bo moglo zaprositi na univerzalni mesečnih dohodek, obenem pa ostajajo popolnoma prezrti prekarci in prekarke – tisti, ki delajo prek avtorskih ter podjemnih pogodb in podobno. Ob vsem tem že ves čas »koronavirusne« epidemije v Sloveniji deluje ogromno nenujnih proizvodnih obratov oziroma dejavnosti, v katerih so delavke in delavci izpostavljene tveganju okužbe, ministrica za kmetijstvo pa ljudi poziva, naj gredo za manj kot minimalno plačo in brez zagotovljenih dodatkov za prevoz in malico delat za slovenske kmete. Pika na i pa je bilo zadnje glasovanje o dodatku k plači za zaposlene v domovih za starejše, pri katerem je naša aktualna vlada glasovala proti.

Vladne obljube = navadne Buče!

Vlada očitno misli, da lahko ljudje (pre)živimo od zahval, pohval ter pozivov k strpnosti in razumevanju. Ne razumejo, da za preživetje potrebujemo tudi materialna sredstva. Jumbo plakati, ki so pred kratkim preplavili Slovenijo, z zahvalami zdravstvu, policiji in gasilcem, so v luči glasovanja proti dodatku pri plači za delavce in delavke v domovih za starejše, naravnost bizarni. Preobremenjeni zaposleni, ki v času epidemije garajo do onemoglosti in ogrožajo svoje zdravje ter zdravje bližnjih, niso samo heroji, temveč so v prvi vrsti žrtve kapitalističnega sistema. Žrtve, ki računov in različnih stroškov ne morejo poravnati s praznimi zahvalami, ki jim jih je SDS ponudila s svojimi plakati, ampak samo z denarjem, ki pa jim ga odgovorni odrekajo.

Čisto svojo Bučo prejme tudi ministrica za kmetijstvo Aleksandra Pivec. Slovenski kmetje, predvsem veliki, ki izvažajo pridelke v tujino, bodo imeli letos zaradi epidemije težave z »uvozom« poceni delovne sile iz vzhodne Evrope, zato nas je ministrica pozvala, da naj gremo pomagati tudi mi. Za plačilo, ki je nižje od minimalca ter brez zagotovljene malice in prevoza.

Da o aferah in o vseh nepravilnostih z nabavo zaščitne opreme niti ne govorimo.

Jasno je, da med izbruhom novega koronavirusa odgovorni niso poskrbeli za vse, ampak v prvi vrsti zase, medtem ko številni delavci in delavke ostajajo pozabljeni.

Kako zelo prikladno je, da ob vsem tem ne smemo iti na ulice.