Skupna akcija uspela: študentke in študenti prejeli plačilo za opravljeno delo

Nedavni stečaj našega nacionalnega letalskega prevoznika Adrie Airways je poleg širših družbenih, gospodarskih, ekonomskih in drugih posledic prinesel veliko tegob tudi svojim (nekdanjim) zaposlenim, med drugim tudi tistim, ki so v podjetju delali prek študentske napotnice. Tako so se na začetku oktobra na nas obrnili študentje in študentke, ki so – večinoma kot stevardi in stevardese – delali pri Adrii. Zaradi stečaja podjetja so se namreč tudi oni znašli v negotovosti, kaj bo z njihovim plačilom za opravljeno delo.

Vendar se niso vdali in so združili moči. S posredovanjem pri stečajnem upravitelju so najprej dosegli, da jim je podjetje potrdilo študentske napotnice, prek katerih so delali, in jih nato vrnilo na študentski servis. Nato so se obrnili na naš sindikat. Na njihovo prošnjo smo se seveda odzvali in organizirali skupni sestanek z vsemi prizadetimi. Napisali in oddali smo vloge za rizični sklad pri študentskih servisih – gre za sklad, v katerega študentski servis nameni del svojih sredstev za primere, ko delodajalec ne plača opravljenega študentskega dela –, prva izplačila pa so študentje in študentke že prejeli.

Študentom in študentkam se zahvaljujemo za izkazano zaupanje in jim hkrati čestitamo za uspešno kolektivno delovanje in solidarnost. Akcija je še en dokaz, da lahko s skupnimi močmi dosežemo več!

Če imaš težave s svojim delodajalcem tudi ti, se obrni na nas. Z veseljem bomo pomagali. Če se nočeš izpostaviti, bomo varovali tvojo anonimnost in se borili v tvojem imenu. Zato smo tu sindikati. Da pomagamo delavkam in delavcem.

Piši nam na info@mladiplus.si, pokliči na 01/4341 267 ali pa nas obišči v naši pisarni na Dalmatinovi 4 v centru Ljubljane.