Bitka, v kateri moramo zmagati: Sindikati proti nasilju nad ženskami

Organizacija združenih narodov je leta 1999 na predlog prve feministične konference Latinske Amerike in Karibov, ki je leta 1981 potekala v Bogoti v Kolumbiji, razglasila 25. november za dan boja proti nasilju nad ženskami. Posvečen je spominu na sestre Mirabal, ki so bile brutalno umorjene v času Trujillove diktature v Dominikanski republiki leta 1960.

Od 25. novembra, ki je torej mednarodni dan boja proti nasilju nad ženskami, pa vse do 10. decembra, ko praznujemo dan človekovih pravic, nevladne organizacije, društva, sindikati pa tudi nekatere politične institucije z različnimi akcijami opozarjajo na ta pereči problem in poskušajo odločevalce prepričati o ukrepih, ki bi ga odpravili. Pridružujemo se jim tudi mi.

»Nasilje nad ženskami se mora ustaviti, popolnoma ustaviti. Sindikati po Evropi v celoti podpirajo vaš poziv Evropski uniji, naj stori vse, kar je v njeni moči, za boj proti nasilju nad ženskami. Lahko se zanesete na nas; z vami smo v tej bitki, v kateri moramo zmagati,« je novi evropski predsednici komisije Ursuli von der Leyen in bodoči komisarki za to področje Heleni Dalli ob dnevu boja proti nasilju nad ženskami v pismu sporočila namestnica generalnega sekretarja Evropske konfederacije sindikatov (Etuc) Ester Lynch.

»Nasilje nad ženskami se ne ustavi na pragu doma žensk. Fizično ali psihično nasilje nad ženskami se dogaja tudi na delovnem mestu, ne glede na sektor, v katerem delajo, njihov poklic ali izobrazbo,« je opozorila sindikalistka in dodala, da so na nekaterih delovnih mestih delavke še posebej ranljive. To so na primer medicinske sestre, učiteljice, negovalke, čistilke, prevoznice, maloprodajne delavke in zaposlene v gostinstvu.

V Etuc se zavedajo, da imajo sindikati in delodajalci »pomembno vlogo pri preprečevanju nasilja nad ženskami na delovnem mestu, saj vzpostavljajo ustrezne postopke za prijavo in evidentiranje nasilja in nadlegovanja na delovnem mestu, podpirajo žrtve in se ukvarjajo s storilci. Vse več nasilja in nadlegovanja posebej obravnavajo tudi v kolektivnih pogodbah po Evropi,« še pravijo.

»Podpiramo vaše zahteve in konkretne predloge za ustavitev nasilja nad ženskami,« je omenjenima političarkama sporočila sindikalistka in dodala, da se evropski sindikati, združeni v evropsko konfederacijo, med katerimi je tudi ZSSS, pridružujejo pozivu k pristopu EU k Istanbulski konvenciji proti nasilju nad ženskami ter močnejši podpori zaščiti in pravicam žrtev nasilja nad ženskami. Strinjajo pa se tudi, da naj bo nasilje nad ženskami dodano na seznam kaznivih dejanj EU.

Evropska konfederacija sindikatov je pozvala tudi k nujni spodbudi EU k ratifikaciji Istanbulske konvencije v šestih državah članicah, kjer tega še niso storili, to so: Bolgarija, Češka, Latvija, Litva, Slovaška in Velika Britanija. Vse članice EU pa naj ratificirajo tudi konvencijo št. 190 Mednarodne organizacije dela (ILO) o nadlegovanju in nasilju pri delu. To bi zelo spodbudilo prizadevanja sindikatov, delodajalcev in drugih organizacij za boj proti nasilju nad ženskami tudi v svetu dela in bi »podprlo okrepljeno izvajanje evropskega okvirnega sporazuma o o nadlegovanju in nasilju na delovnem mestu, ki so ga podpisali evropski socialni partnerji leta 2007«, še poudarjajo pri Etucu. V Evropski konfederaciji sindikatov si ne le na mednarodni dan boja proti nasilju nad ženskami, ampak vsak dan želijo, »da EU podpre delavke in delavce in njihove sindikate ter doseže naš skupni cilj preprečevanja nasilja nad ženskami na delovnem mestu, doma in povsod, saj se pojavlja v vseh državah Evropske unije«.

Pismo namestnice generalnega sekretarja Evropske konfederacije sindikatov (Etuc) Ester Lynch je sicer mogoče prebrati tudi tukaj.

Prevzeto z zsss.si