Zagnani mladi, borbeni duh, nove ideje in načrti za prihodnost: sindikalna akademija uspela

Na Sindikatu Mladi plus smo drugi novembrski vikend uspešno izvedli mini sindikalno akademijo, na kateri smo se zbrali mladi sindikalisti in sindikalistke, da si naberemo svežih moči, domislimo novih podvigov, določimo glavne aktivnosti za bližnjo prihodnost in se še bolj povežemo med sabo. Samo dobra ekipa lahko namreč ustvarja dobre projekte.

V idiličnem okolju pod Krvavcem – daleč od ponorelega sveta – je na turistični kmetiji Pr’Dovar brbotalo od pozitivne sindikalne energije zagnanih mladih, borbenega duha, dobrega vzdušja, novih idej, ambicioznih načrtov za prihodnost, pa seveda od zanimivih debat, delavnic, predavanj … Skupina približno petnajstih mladih, posrečena mešanica že izkušenih sindikalnih aktivistk in aktivistov ter novih vedoželjnih obrazov, se je popolnoma potopila v globok in kompleksen svet sindikalizma.

Z gostom Jakobom Gašpirjem

Raznolike teme in vsebine

Kaj vse smo počeli? Po začetnem spoznavnem delu smo se lotili sindikalnih osnov ter podrobno razložili nastanek in razvoj Sindikata Mladi plus, naše poslanstvo, vizijo, vrednote in glavne aktivnosti ter vpetost v Zvezo svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS), obenem pa smo povedali več tudi o sindikalnem povezovanju na evropski ravni.

Z udeleženkami in udeleženci smo se lotili tudi vprašanja včlanjevanja mladih delavk in delavcev v sindikate. Obiskal nas je Jakob Gašpir, predsednik komisije za mlade pri Sindikatu kovinske in elektroindustrije (Skei), ki se je tematike dotaknil z vidika bolj klasičnega, industrijskega sindikata. Sara Kosirnik, koordinatorka Info pisarne ZSSS, pa je povedala več o največji sindikalni konfederaciji pri nas ter o njenih trenutnih aktivnostih na področju privabljanja novih članov in članic. V tem duhu smo se nato v okviru posebne delavnice ukvarjali tudi s komunikacijo in z nagovarjanjem različnih skupin – od študentov, brezposelnih do medijev in odločevalcev – oziroma z vprašanjem, kako jim predstaviti sindikalno delovanje in jih učinkovito privabiti k včlanitvi v sindikat.

Jakob Gašpir, Komisija za mlade Skei:

»Sindikate je treba približati mladim: iščemo različne načine, eno je promocija, družbena omrežja, obveščanje. Drugo pa je, da se vsak vključi nekam, kjer prepozna svoj interes. So boljši delovni pogoji v tvojem interesu? Je boljša plača, konec koncev nekoč tudi boljša pokojnina v tvojem interesu? Je to samo tvoj interes? Je tvoja težava samo tvoja težava? Ali imamo morda vsi skupaj enako, podobno težavo? Imamo morda vsi skupaj enak cilj? Če ga imamo, moramo glede tega nekaj ukreniti. Samo od sebe se ne bo zgodilo nič. Zato se povežemo in organiziramo v sindikat

Poglobili smo se tudi v različna področja dela Sindikata Mladi plus – od zagovorništva, dela s članstvom do komuniciranja in informiranja –, vzeli pod drobnogled obstoječe stanje in definirali izzive za prihodnost. Ker se na našem sindikatu zadnja leta intenzivno posvečamo tudi vajeništvu in pripravništvu, saj gre za pomembna mehanizma, s katerima je mogoče olajšati prehod mladih v svet dela, smo predvsem našim novim sindikalnim močem podrobneje predstavili omenjeni področji, z vsemi podrobnostmi in vsebinskimi poudarki vred.

Delavski boj = podnebni boj

Da je povezovanje rdečih (delavskih) in zelenih (okoljskih) gibanj oziroma delavskega in okoljskega boja še kako pomembno, nas je s svojim predavanjem o podnebnih spremembah, okoljski krizi in sindikatih spomnil aktivist Izidor Ostan Ožbolt, ki je aktiven tako pri skupini Mladi za podnebno pravičnost kot tudi pri Sindikatu Mladi plus.

Izidor Ostan Ožbolt:

»Politični, sindikalni boj za leve, emancipatorne, progresivne ideje je zelo pomemben tudi za podnebni boj. Ker bo posameznik, ki čuti delavca in sočloveka, čutil tudi podnebje. Če pa ti je vseeno za ljudi okoli sebe, za ženo, za prijatelja, ti bo vseeno tudi za naravo in okolje. Zato je vsak progresiven družbeni boj, ki ga bijemo, čeprav pri tem ne rečemo eksplicitno, da gre za podnebne spremembe, tudi podnebni boj

Sobotni večer smo zaključili s posebnim sindikalnim kvizom med ekipama mladih sindikalistk in sindikalistov, ki je pošteno – a vendarle v mejah normale – razvnel tekmovalne strasti. 🙂

Zadnji dan je bil namenjen intenzivni pripravi akcijskega načrta za naše aktivnosti v – bližnji in malo bolj oddaljeni – prihodnosti, pri tem pa so se mize šibile od številnih idej in smelih sindikalnih načrtov za naprej.

Hvala vsem udeleženkam in udeležencem za prijetno druženje! Skupaj smo močnejši!

Izvedbo sindikalne akademije Sindikata Mladi plus je prijazno podprla Fundacija Friedricha Eberta (FES), najstarejša nemška politična fundacija z bogato socialnodemokratsko tradicijo.