Zato smo tu sindikati …

Izpostavljamo novo pozitivno sindikalno zgodbo: pred časom se je na Sindikatu Mladi plus oglasil naš član. Delodajalec mu namreč po izteku pogodbe o zaposlitvi za določen čas ni izplačal plače za opravljeno delo, stroškov v zvezi z delom ter odpravnine, ki mu je prav tako pripadala.

Bil je trdno odločen, da uveljavi svoje pravice iz delovnega razmerja in ker na našem sindikatu članom in članicam nudimo tudi pravno zastopanje – prek službe pravne pomoči Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS), katere del smo –, se je odločil za vložitev tožbe zoper bivšega delodajalca na Delovno in socialno sodišče v Ljubljani.

Hkrati s tožbo je bil podan tudi poziv na Finančno upravo RS za preverbo plačanih prispevkov, saj našemu članu delodajalec večkrat ni izplačal plače, obenem pa je šlo tudi za poziv naj zoper njega v primeru ugotovljenih nepravilnosti vložijo izvršbo.

V tožbi je naš član zahteval izplačilo vseh neizplačanih prejemkov, ki mu jih je bil delodajalec dolžan, in sicer skupaj z zamudnimi obrestmi. Med obravnavami na sodišču je delodajalec predlagal sodno poravnavo, ki jo je naš član po posvetu s svojim zagovornikom sprejel in nato dobil svoje težko prisluženo plačilo za pošteno opravljeno delo. Smiselnost poravnave sicer ponavadi presojamo individualno, natančneje od primera do primera. Pri našem članu pa je šlo za povsem korektno in ustrezno potezo.

Za pravice se je treba boriti

Za svoje pravice treba boriti, ni druge, saj se namesto nas ne bo nihče. A za v stiski poiskati pomoč je včasih potrebnega tudi kar nekaj poguma. Naš član ga je, ko je potrkal na vrata Sindikata Mladi plus, na srečo imel in s skupnimi močmi smo lahko poiskali najboljšo mogočo rešitev za njegove težave.

Če imaš težave s svojim delodajalcem tudi ti, se obrni na nas. Z veseljem bomo pomagali. Če se nočeš izpostaviti, bomo varovali tvojo anonimnost in se borili v tvojem imenu. Zato smo tu sindikati. Da pomagamo delavkam in delavcem.

Piši nam na info@mladiplus.si, pokliči na 01/4341 267 ali pa nas obišči v pisarni na Dalmatinovi 4 v centru Ljubljane.