Vabimo na dogodek “Komu zvoni? Življenje in smrt mobilnega telefona”

“Noben človek ni otok, popolnoma sam zase; vsak človek je kos celine, del kopnega; če morje odplavi grudo Zemlje, se Evropa zmanjša, kot bi se zmanjšal rtič, kot bi se posestvo tvojih prijateljev ali pa tvoje lastno; smrt slehernega človeka vzame del mene, ker pripadam človeški vrsti; in zato nikdar ne pošiljaj poizvedovat, komu zvoni; zvoni tebi.” (John Donne (1572 – 1631), angleški pesnik in duhovnik)

Danes vsi uporabljamo (pametne) mobilne telefone, ki so nam na voljo po dostopnih cenah. Pa se zavedamo, kakšna je njihova prava cena? Kakšne so posledice izdelave za življenje delavk in delavcev, kako proizvodnja vpliva na okolje in kaj se zgodi z našimi priljubljenimi napravami, ko jih prenehamo uporabljati? Kakšna je pot mobilnega telefona od razvoja do reciklaže?

Na interaktivni delavnici Komu zvoni? Življenje in smrt mobilnega telefona, ki bo potekala 24. septembra 2019 ob 18:00 v Domu sindikatov na Dalmatinovi ulici 4 v Ljubljani, bomo s pomočjo dveh gostov iz Eritreje in Sirije iz prve roke spoznali ekonomske, družbene in okoljske posledice proizvodnje mobilnih telefonov, v kakšnih delovnih pogojih delajo delavci in delavke ter kakšne delavske pravice imajo pri tem. Vprašali pa se bomo tudi, kakšne probleme prinaša neustrezna reciklaža in kako je s problemom odpadkov v potrošniški družbi.

Obvezne predhodne prijave, in sicer tukaj.

Dogodek v okviru podnebnega tedna organiziramo v sodelovanju s Slovensko fundacijo za trajnostni razvoj Umanotera in skupino Mladi za podnebno pravičnost.

Delavnica upošteva principe organizacije trajnostnih dogodkov. Dom sindikatov se nahaja v središču Ljubljanje, kjer je zlahka dostopen, zato vas vabimo, da pridete peš ali da se pripeljete s/z:

  • kolesom iz sistema Bicikelj; najbližja postajališča so:
  • postajališče številka 7 (Miklošičev park),
  • postajališče številka 8 (Bavarski dvor),
  • postajališče številka 4 (Cankarjeva cesta)
  • postajališče številka 1 (Prešernov trg)
  • mestnim avtobusom; najbližja postajališča so:
  • Dalmatinova (avtobus številka 5, 13, 20)
  • Tavčarjeva (avtobus številka 5, 13, 20 )
  • Ajdovščina (avtobus številka 1, 1B, 1D, 2, 3, 3B, 3D, 6, 6B, 9, 11, 14, 18, 18L, 19B, 19I, 27)