Na Dunaju končan kongres Evropske konfederacije sindikatov

Ta teden, od torka, 21. maja, do danes je v naši soseščini, točneje na Dunaju, potekal štirinajsti kongres Evropske konfederacije sindikatov (ETUC), katere del je od leta 1999 tudi Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) in z njo Sindikat Mladi plus.

Kongresa se je tako udeležila tudi delegacija ZSSS, ki se je tako pridružila več kot 600 delegatom in delegatkam ter sindikalnim predsednikom in generalnim sekretarjem iz približno 90 nacionalnih sindikalnih organizacij (iz 38 evropskih držav) in iz 10 evropskih panožnih federacij ter posebnim gostom, kot so bili predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker, avstrijski predsednik Alexander Van Der Bellen, ekonomist in Nobelov nagrajenec Joseph Stiglitz, portugalski premier Antonio Costa in mnogi drugi.

Letošnji kongres je bil rekorden po deležu žensk med delegati, ki je znašal 48,5 odstotka prisotnih delegatov. Foto Etuc

Na kongresu je bilo izvoljeno novo vodstvo Evropske konfederacije sindikatov, dopolnjena ustava organizacije ter sprejeti ključni dokumenti, kot sta Dunajski manifest in akcijski program konfederacije za obdobje 2019 – 2023.

Dogajanje so podrobno spremljali tudi na spletni strani ZSSS. Delimo več zanimivih povezav:

Kongres Evropske konfederacije sindikatov na Dunaju – 1. dan

“Ljudje, moč in dobiček”: 2. dan na kongresu Evropske konfederacije sindikatov

3. dan na kongresu na Dunaju: Relevantne teme, zanimivi gosti, pomembne razprave in – volitve

Zastor je padel! Evropska konfederacija sindikatov dobila novo vodstvo