Sindikat Mladi plus podpira podnebni štrajk!

V Sindikatu Mladi plus, sindikatu študentov, dijakov, mladih brezposelnih ter mladih prekarnih delavk in delavcev, podpiramo podnebni štrajk mladih, ki se ga bomo udeležili tudi sami, in se podpišemo pod zahteve slovenskega gibanja Mladi za podnebno pravičnost.

Čeprav bi Donald Trump (pa še kdo) utegnil trditi drugače, imamo podnebne spremembe za še kako resnične ter na našo grozo tudi vedno bolj vidne oziroma otipljive. Tudi mi ne verjamejo, da je pred nami mirno in ustaljeno življenje, ko pa naš planet že danes pustošijo poplave, požari in druge okoljske katastrofe. In tudi mi težko poslušamo visokoleteče besede svetovnih elit o reševanju podnebne krize, medtem ko emisije toplogrednih plinov naraščajo iz leta v leto. Kot delavska organizacija pa se zavedamo tudi, da podnebne spremembe ne vplivajo le na okolje, ampak tudi na druge življenjske vidike, npr. na delo in delovna mesta. Podnebne spremembe uničujejo in slabšajo tudi slednje.

Naloga sindikatov je varovanje delavk in delavcev ter njihovih delovnih mest in skrb za kakovost zaposlitev. Po drugi strani pa prav podnebne spremembe ubijajo delovna mesta, zmanjšujejo varnost, ogrožajo zdravje zaposlenih in vplivajo tudi na kakovost življenja. Zdravo in varno okolje mora torej biti v interesu vseh. Če ne bo čistega okolja, tudi služb ne bo več. In konec koncev ne bo možnosti za preživljanje prostega časa in za zdravo življenje po službi ter v času upokojitve. Na mrtvem planetu ne bo novih zaposlitev.

Sindikati moramo vedno biti na strani šibkejših: ne le na delovnem mestu, ampak v družbi nasploh. Za podnebne spremembe pa je jasno, da bolj prizadenejo šibkejše, revnejše, torej tiste, ki so že tako podvrženi slabših pogojem dela.

Družbena, ekonomska, socialna itn. neenakost, ki je tako ali tako že prisotna, je še bolj izrazita pri npr. okoljskih katastrofah. Ne le, da revnejši oziroma tisti, ki imajo v življenju manj in svojega premoženja denimo ne skrivajo v davčnih oazah, v primeru ekstremnih okoljskih dogodkov izgubijo skoraj vse, dejstvo je, da tudi potem, ko se razmere umirijo, pogosto ne morejo dostopati do svojih služb ali pa so njihova delovna mesta uničena in so zato še bolj revni.

Zavedamo pa se, kot so zapisali pri inštitutu Danes je nov dan, da mora biti okoljski boj skupen, obenem pa mora izničiti tako generacijske kot razredne razlike. Lahko se le strinjamo, da se bo zgolj iz skupnega prizadevanja za okolje razvila tudi solidarnost do soljudi.

Zato bomo jutri pri podnebnem štrajku zraven tudi mi, do takrat pa predlagamo v poslušanje epizodo Ali bodo zaradi podnebnih sprememb izginile tudi naše službe? našega podcasta Nehvaležni skeptiki, v kateri smo se že jeseni 2017 podrobneje posvetili področju okolja in vlogi sindikatov pri tem, ter opozarjamo na izjavo za javnost Evropske konfederacije sindikatov (ETUC) o tem, zakaj delavcem in delavkam ne more biti vseeno, v kakšnem okolju živimo.

Se vidimo na Kongresnem trgu!