Pozitivna sindikalna zgodba

Ta teden smo na Sindikatu Mladi plus zelo konkretno pomagali našim članom in članicam. Na nas so se namreč obrnili študentje in študentke, ki se pri delu počutijo izkoriščane. Z delodajalcem so se dogovorili za opravljanje študentskega dela, a je pred tem od njih zahteval, da opravijo določeno ‘uvajanje’, in to zastonj. Študentje bi tako morali pred začetkom dela opraviti več kot 20 ur neplačanega ‘uvajanja’ v delo in sodelovati na različnih sestankih, ki potekajo tudi med vikendi. Za nič od navedenega pa ne bi bili plačani. To se jim ni zdelo pravično in pri tem imajo popolnoma prav. Tako neplačano ‘uvajanje’ ni dovoljeno.

Če namreč študent ali študentka opravlja delo brez podlage (v tem primeru brez študentske napotnice), gre preprosto za delo na črno. Ko pa je napotnica enkrat izdana, mora biti vsako opravljeno delo plačano. (Več uporabnih nasvetov, ki jih je dobro poznati pri opravljanju študentskega dela, je dostopnih tukaj).

Reševanje problema 

Študentkam in študentom, ki so se obrnili na nas, smo torej pojasnili, kakšne pravice imajo, jih informirali in izobrazili ter jim svetovali, na kakšen način lahko pristopijo do delodajalca in poskušajo problem rešiti. Hkrati pa smo jim povedali, da razumemo, če se sami ne želijo izpostavljati, saj bi se jim lahko delodajalec maščeval, prekinil sodelovanje z njimi in našel druge študente, ki bi bili morda pripravljeni sprejeti neplačano ‘uvajanje’. Zato smo jim ponudili tudi, da v njihovem imenu delodajalca kontaktiramo mi, mu predstavimo problem in ga pozovemo k razrešitvi.

Ker je bila jim je bila omenjena možnost bližje, smo to tudi res storili.

Z delodajalcem smo se pogovorili, ga seznanili z zakonodajo, mu razložili, kakšne so posledice kršenja zakona in mu predstavili rešitve. Delodajalec se je po pogovoru zavezal in nam obljubil, da bo s sporno prakso prenehal in da bo v prihodnje “uvajanje” tudi plačal.

Nad omenjeno novico so bili seveda navdušeni tako študentje in študentke kot mi, a jo bomo v bodoče seveda vestno preverjali.

Če imaš težave s svojim delodajalcem tudi ti, se obrni na nas. Z veseljem pomagamo. Če se ne želiš izpostavljati, bomo varovali tvojo anonimnost in se borili v tvojem imenu. Zato smo tu sindikati. Da pomagamo delavkam in delavcem.

Piši nam na info@mladiplus.si, pokliči na 01/4341 267, ali nas obišči v pisarni na Dalmatinovi 4 v centru Ljubljane.