A kot aktivist!

Pred kratkim smo bili na Sindikatu Mladi plus del oddaje Evropski Radio Bla bla, ki nastaja na Radio Koper, v njej pa je beseda tekla o aktivizmu mladih v regiji. Ustvarjalce je zanimalo, kaj se dogaja na omenjenem področju. Vprašali so se, ali znamo mladi aktivisti samo še sedeti za računalnikom in klikati tiste dvignjene palce? Ali pa gremo tudi na ulico s transparenti? Več na spodnji povezavi. Vabljeni k poslušanju.

Da so mladi le aktivistični pozerji na spletu in v družbi niso dejavni, ne drži. To je predsodek – je nedavno pokazala raziskava Evrobarometer, ki jo pripravlja Evropska unija. Zajela je navade 11.000 mladih Evropejcev. Izkazalo se je, da je več kot polovica mladih včlanjena v neko organizacijo. Kot kaže, je predsodek tudi to, da mladi ne hodijo na volitve. 64 % jih je namreč v zadnjih treh letih izpolnilo volilne lističe. Tea Jarc s Sindikata Mladi plus je spremljala in organizirala vseevropske konference mladih aktivistov. Rezultat je Youth Goals – strategija Evropske unije za mlade. Kaj je 50.000 evropskih mladih predlagalo Evropski uniji, lahko vidite tukaj.

Kaj mladi pišejo na svoje transparente?

Mladi v Sloveniji, Italiji in na Hrvaškem imajo podobne vizije. Borijo se za enakovrednost vseh ljudi, skrbi jih naraščajoči fašizem, povzdignejo glas, ko se krivica godi osebam LGBTQ plus, opozarjajo na nasilje nad ženskami. Mladi organizirajo proteste, pišejo peticije, lepijo plakate.

Celotna oddaja je dostopna tu.