Buča predsedniku NSi: Toninologija RESNO lajna

“Kdor je zdrav in sposoben za delo, ne more dobiti socialne podpore, če se ne vključi v opravljanje družbeno koristnih del,” je prejšnji petek ob uradnem začetku predvolilne kampanje za državnozborske volitve v Mariboru povedal Matej Tonin, prvak Nove Slovenije (NSi). Predsednik politične stranke, ki se opredeljuje kot stranka vrednot, ki deluje po načelih krščanske demokracije.

Buča!

Ali spoštovani predsednik politične stranke ne bere zakonodaje? Po Zakonu o urejanju trga dela se osebo preneha voditi v evidenci brezposelnih oseb, če recimo odkloni ustrezno ali primerno zaposlitev: po socialni zakonodaji pa mora oseba, ki je v zadnjem letu več kot devetkrat prejela socialno pomoč, sprejeti vsako zaposlitev, ki mu jo ponudi oziroma na katero ga napoti zavod za zaposlovanje. V primeru da jo zavrne, šest mesecev nima pravice do socialne pomoči.

Seveda spoštovani prvak krščanskih demokratov bere zakonodajo. A mu že zdajšnji zakonodajni pritisk na prejemnike denarne socialne pomoči ni dovolj. Ne, on MISLI RESNO. On bi po Orbanovsko vse prejemnike socialne podpore nagnal na opravljanje družbeno koristnih del. On bi jih kriminaliziral. Ali kot On pravi ZELO RESNO: “Veliko županov se pritožuje, da vzdrževanje parkov in zelenice stane na deset tisoče evrov, številni domovi za starejše potrebujejo pomoč za raznorazna opravila, pomoč potrebujejo tudi vrtci in še kakšne druge ustanove. To bi bil način, da tudi prejemniki teh pomoči pomagajo, da bi tej državi šlo bolje“.

Seveda. In kaj se zgodi ko Toninologija trči v realnost? Primer čistilk: sprva so bile čistilke redno in neposredno zaposlene v javnih ustanovah. Potem so odgovorni te iste čistilke zaradi gonje proti javnemu sektorju vrgli med »zunanje izvajalce«, ki se med seboj tepejo, kdo bo zmagal za javno naročilo z nižjo ceno. A pozor – krščansko demokratska Toninologija ima še bolj učinkovito rešitev za javni sektor – odpovejmo pogodbe s čistilnimi servisi z odpovednim rokom, vmes počakajmo da se čistilkam na zavodu za zaposlovanje izteče denarno nadomestilo. Pa potem uporabimo te čistilke kot osebe vključene v program družbeno koristnih del. Hej, kaj je nižje od najnižje cene? Zastonj delo! Pa še občinski proračun privarčuje! Zakaj pa bi dajali denar za stroške dela?!  Poglejte Orbana, kaj je naredil, ko je moral iz »objektivnih razlogov pred slabimi tremi leti na hitro postaviti 175 kilometrov dolgo ograjo na meji s Srbijo«? Seveda je poklical množico prisilnih javnih delavcev. Čestitke, Toninologija! Kot da prejemniki socialnih transferjev niso že dovolj ožigosani – vprašajte terenske delavke in delavce Karitasa: vprašajte nekdanje delavke Mure. In namesto da bi se kot krščanski demokrati borili proti socialni izključenosti vsakogar in vseh, se kot apostoli kapitala borijo za vzpostavitev armade čim cenejših – najcenejših – zastonj delavcev. Živela Toninologija! V imenu svetih treh kraljev: kapitala, dobička in žice.

Pričujoči tekst so pripravili pri Delavski svetovalnici in ga na svoji spletni strani prvič objavili 8. 5. 2018. Objavljamo ga (z minimalnimi uredniškimi popravki) z njihovim prijaznim dovoljenjem.