“Utihnite. Prosim.” – ali zakaj si predsednik države zasluži bučo

Pismo predsedniku države Borutu Pahorju:

Nekoč ste bili predsednik Socialnih demokratov (SD). Ja, še kako se vas spomniva, kako ste kot predsednik SD strastno zagovarjali uvedbo »malega« dela. Inštrumenta, ki je po opozorilih nemških strokovnjakov orožje za proizvodnjo množične revščine na trgu dela.

Očitno je politika tako imenovane tretje poti, kot se zakamuflirano pravi socialno demokratski predaji liberalizmu, še kako v vas. In očitno si prav ob prvem maju, prazniku boja za delavske pravice, niste mogli pomagati, da je ne bi slepo prodajali;

Če bi ohranili davke na zdajšnji ravni ali jih celo nekoliko znižali, če bi sindikati privolili v večjo prožnost trga dela in če bi se delodajalci obvezali, da bodo hitreje in lažje zaposlovali delavce, zlasti mlade, bi po Pahorjevi oceni na široko odprli vrata v tisto prihodnost, ki si jo želi večina Slovencev (RTV SLO, 2. 5. 2018)

Buča!

Na takšen način ste se torej na prvomajskem srečanju ob prazniku dela na Šmohorju nad Laškim zavzeli za sklenitev novega družbenega dogovora med državo, delodajalci in sindikati.

Kaj če bi ohranili davke na zdajšnji ravni ali jih celo nekoliko znižali, pravite?

Davek na dobiček podjetij je nižji kot povprečno v EU. Z davki na kapital zberemo polovico manj od povprečja EU. Premoženje velike vrednosti  je obdavčeno enako kot hiše in stanovanja, zato z davki na premoženje zberemo le 0,6 % BDP (povprečje EU je 2,6 %). Delodajalci vplačujejo za pol nižje socialne prispevke za pokojninsko in invalidsko zavarovanje kot delavci. Dve davčni reformi iz 2015 in 2016 sta najbolje plačanim v Sloveniji podelili 72 milijonov evrov vredno davčno darilo.

Kaj, če bi sindikati privolili v večjo prožnost trga dela, pravite?

Zadnje spremembe delovne zakonodaje (ZDR-1) so poleg vsega prinesle tudi zmanjšanje odpravnin, skrajšanja odpovednih rokov in poenostavitve postopkov odpovedi pogodb o zaposlitvi za nedoločen čas

Kaj če bi se delodajalci obvezali, da bodo hitreje in lažje zaposlovali delavce, zlasti mlade, pravite?

Znižali bi davke, dodatno fleksibilizirali trg dela, delodajalce pa bi prosili, da naj hitreje in lažje zaposlujejo, torej. Dajte si najprej pogledati evidentno rast agencijskega dela zadnja leta v Slovenije: število oseb zaposlenih prek agencij za zagotavljanje dela se je iz 6106 februarja 2013 povečalo na 18335 februarja 2018. V času torej, ko se je davčna politika kvečjemu liberalizirala, v času torej, ko se je trg dela dodatno fleksibiliziral, in zdaj tudi v času evidentne gospodarske rasti – delodajalci še vedno raje bežijo iz delovne zakonodaje.

Saj bi vama spodaj podpisana rekla, da ste morebiti naivni. A vsi trije, torej tako oba spodaj podpisana kot vi, točno vemo, da so vaše besede o »novem družbenem dogovoru« veliko več kot naivnost. Je poceni prodaja propadle ideje tretje poti, katero ste tako radi prodajali kot tako imenovani socialni demokrat. In to si privoščite prodajati ob delavskem prazniku?! Toliko o tem, koliko prave socialne demokracije je v vas.

In medtem ko ste se vi umaknili v predsedniško palačo in na svoj Instragram profil, pa vaši politični nasledniki očitno »uspešno« nadaljujejo propadlo politiko tretje poti. Kaj pa drugače reči sramotnemu nasprotovanju Socialnih demokratov uskladitvi zneska denarne socialne pomoči z devet let starim izračunom?

Ja, spodaj podpisana sva oba nekdanja sindikalista. Resda se morebiti ne strinjava v celoti z vsem, kar počno sindikati. A nikoli ne bova izdala sindikalne ideje boja za delavstvo. Medtem ko ste vi izdali temelje socialne demokracije. In očitno postavili temelje za nadaljnjo izdajo. Zato imava sporočilo za vas: utihnite, prosim. V imenu ljudi, ki verjamejo in delajo za svoje, za skupne ideale.

Milan Utroša

Goran Lukić

Tekst (z minimalnimi uredniškimi popravki) objavljamo z dovoljenjem avtorjev. Prvič je bil objavljen 2. 5. 2018 na spletni strani Delavske svetovalnice.