Upor, zabava, dolgčas: Kako preživeti (osemurni) delavnik

Aprila bomo na Sindikatu Mladi plus v našem podcastu Nehvaležni skeptiki govorili o različnih strategijah preživetja in boja na delovnem mestu. Malo manj bo poudarka na kolektivnem in sindikalnem organiziranju, bolj se bomo posvetili zgodbam, ki se odvijajo mimo formalnega organiziranja, a zato niso manj pomembne. Nasprotno, pogosto bolj kot karkoli drugega prikažejo stanje na trgu dela, obremenitve, nadzor ali specifično organizacijo dela, s katerimi se delavke in delavci soočamo vsakodnevno.

Zato nas zanima, kakšne trike, strategije in metode uporabljaš, da se prebiješ čez delavnik. Morda gre le za kakšno malenkost, s katero se za nekaj trenutkov odklopiš od dela, morda gre za nekakšen skriti upor ali pa za majhna osebna dejanja, s katerimi ohranjaš zdravo pamet in prisebnost, ko imaš že vsega dovolj. Iščemo nesodelovanje, delo na drugačen način/drugačno delo ali obnašanje, kot je pričakovano, zabavo, humor, sabotažo uradnih pravil in navodil.

Na primer pri študentskem delu, sploh v res bednih in slabo plačanih službah, ko se ti zdi, da je vse skupaj tako ali tako zapravljanje časa in poiščeš način, kako v “delovnem času” početi stvari, ki niso povezane z delom. Lahko gre denimo za branje knjige, učenje za faks, za skrivno načrtovanje počitnic ali za kaj bolj družbeno angažiranega. Morda pod mizo na skrivaj igraš igrice na telefonu, se zadržiš na stranišču 5 minut dlje, kot bi bilo dejansko treba in to samo zato, da užiješ trenutek tišine in samote. Se ti je kdaj zdelo, da na delovnem mestu nisi dovolj cenjen_a in nimaš nikakršnega vpliva na odločanje o delu? Na kakšen način si vzel_a stvari v svoje roke in kako si našel_a način, da se na delovnem mestu lahko počutiš bolje?

Mogoče pa, da se odklopiš od dela, samo strmiš skozi okno. Kaj vse si pripravljen_a storiti, da pretrgaš rutino? Zalivati rože v pisarni? Brisati prah? Urejati sponke?

Si že kdaj imel_a kakšno res mega dolgočasno in monotono službo, kjer je bil način spopadanja s situacijo tak, da ste s sodelavkami in sodelavci na polno zafrkavali, da bi lažje preživeli delavnik? Mogoče lahko poveš zgodbo o tem, kako ste s sodelavci skupaj odkrili način, kako upočasniti delovni proces, da ste lažje preživeli tempo dela. Mogoče ste ugotovili, kako se izogniti stalnemu nadzoru šefa. In kako ti pri preživljanju delavnika lahko pomagajo odmori. Pa kajenje. In trenutki, ko lahko s sodelavci govoriš stran od oči in ušes nadrejenih.

Zanima nas torej vse v zvezi s tem, kako čim lažje preživeti tistih mukotrpnih osem ur, ki se vlečejo v nedogled. Zanimajo nas majhni primeri upora na delovnem mestu in vsakdanje strategije preživetja v duhamornih, enoličnih dead-end službah, ki človeku kradejo čas, jemljejo energijo in komplicirajo življenje

Če ti je blizu omenjena tematika in imaš kakšno zgodbo za nas, ki bi jo bil_a pripravljen_a deliti anonimno, in sicer, kot rečeno, za aprilsko epizodo našega podcasta Nehvaležni skeptiki, se nam javi na info@mladiplus.si ali prek Facebook zasebnega sporočila. Zgodbe zbiramo do 22.4.2018.