Bučaaaa! ali #Zdravko na napačni strani razrednega boja

#Zdravko je pridelal Bučo!

Še zadnja trohica kredibilnosti ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravka Počivalška, se je sesula v prah, ko je objavil zgornja tvita. Ne glede na motive ministrske kolegice, sicer nič kaj »socialne« Anje Kopač Mrak za napovedani dvig minimalne plače, v oči bode očitek o populizmu. Tega slišimo vedno, ko odgovorni (vsaj delno) uslišijo delavske zahteve po višjih plačah ali boljšem življenjskem standardu. Nasproti »populizmu«, ki ne pristaja na revščino zaposlenih in bedo izkoriščanja, #Zdravko in njegovi pajdaši ponujajo domnevno racionalne in zmerne argumente. Med krizo mora delavski razred »le še malo stisniti«. Med konjunkturo so delavske zahteve pretirane in dušijo mitološko bitje, ki mu pravimo gospodarstvo. Vedno pa, začuda, ta »racionalnost« deluje v prid kapitala, delavci, torej tisti, ki ustvarjajo vse, kar »ustvarja gospodarstvo«, pa so v vse slabšem položaju.

Počivalšek nato zatrdi, da morajo biti delavci korektno plačani za svoje delo. To ne pomeni ničesar. Delavci in delavke morajo biti za svoje delo plačani toliko, da jim bo plačilo zagotavljalo dostojno oziroma spodobno življenje. Minimalna plača, ki trenutno znaša manj kot je prag tveganja revščine, tega več kot 33 tisoč prejemnikom očitno ne omogoča. Poleg tega Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti že več let manipulira z izračunavanjem minimalnih življenjskih stroškov, na kar je pred časom opozorila Delavska svetovalnica.

Slovenija, Maribor, 17.10.2017, 17. oktober 2017
Na letališču Edvarda Rusjana so danes podpisali pogodbo in položili temeljni kamen za novi obrat podjetja Magna Steyr v občini Hoče-Slivnica. Premier Miro Cerar, minister Zdravko Počivalsek, Magna Steyer Guenther Apfalter in župan Marko Soršak.
Foto: Srdjan Živulović/Bobo

#Zdravko za konec predstavi še svojo teorijo o rasti plač. Čeprav je res mogoče predvidevati, da bo večje število tovarn pomenilo večjo potrebo po delavcih, ki bodo tako lahko zahtevali boljše plače, pa je v praksi vse kaj drugače. Če delavci v Sloveniji niso pripravljeni delati za nizko plačilo namreč delodajalci z velikim veseljem uvozijo agencijske delavce iz tujine. Poleg tega je po predelovalnih dejavnostih največ delavcev na minimalni plači v gostinstvu in turizmu. Njim Počivalškovo premetavanje zemlje na bodočem gradbišču Magne in maloumno tvitanje niso prav nič v pomoč. Za delavce je »najboljša in edina prava pot za dvig plač« združevanje v sindikate, organiziranje stavk in razredno ozaveščeno delovanje. Razredni boj namreč ne počiva in Počivalšek se je v tem boju več kot očitno znašel na napačni strani. Zato naj bo vesel, da jo je tokrat odnesel le z bučo.