Slovenija, moja dežela prisilnih s. p.-jev

Zakaj je prekarizacija v Evropi dosegla ogromne razsežnosti in kako jo ustaviti?

O tem so pred kratkim kot medijski partner evropskega združenja preiskovalnih novinarjev Investigate Europe začeli poročati pri Podcrto.si, kjer se tematike lotevajo v obliki serije poglobljenih, raziskovalnih člankov.

Delimo nov tovrsten prispevek, in sicer o tem, da ima pri poglabljanju prekarizacije – na kar pogosto opozarjamo tudi sindikati in sorodne organizacije – veliko masla na glavi tudi država sama. Nujno branje.

Velik delež samozaposlenih plačuje samo minimalne prispevke za obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje, od katerih lahko po koncu delovne dobe pričakujejo kvečjemu minimalno javno pokojnino (trenutno približno 430 evrov). Iz prihodkov si ne morejo plačati dodatnega zdravstvenega zavarovanja ali pokojninskega stebra. Obenem strah pred prihodnostjo zelo negativno vpliva na njihove osebne življenjske odločitve: osamosvajanje, ustvarjanje družine, šolanje otrok, poklicni in osebni razvoj. Vse to pa so dejavniki, ki jih pobudniki uspešnega stomilijonskega projekta za subvencioniranje samozaposlovanja niso upoštevali. Niti njihovi ocenjevalci.

Več v članku z naslovom: Spodbujanje prekarstva: dvomljivi učinki evropskih subvencij za s. p.-je