Skriti obrazi ‘delitvene’ ekonomije

Zakaj je prekarizacija v Evropi dosegla ogromne razsežnosti in kako jo ustaviti?

O tem so pred kratkim kot medijski partner evropskega združenja preiskovalnih novinarjev Investigate Europe začeli poročati pri Podcrto.si, kjer se tematike lotevajo v obliki serije poglobljenih, raziskovalnih člankov. Delimo tretji tovrsten prispevek, in sicer o skritih obrazih ‘delitvene’ ekonomije, o lažjem izkoriščanju in težjem boju za pravice delavcev.

Poceni fleksibilna delovna sila je omogočila hitro rast digitalnih platform za posredovanje blaga in storitev: prevozov (Uber), nastanitve (Airbnb), dostave hrane (Foodora, Deliveroo) in spletnega nakupovanja (Amazon). Za takšna podjetja je značilno, da poskušajo zelo hitro zrasti, se razširiti in pridobiti čim večji tržni delež. Pri tem se večinoma financirajo z vlagateljskim denarjem, ki ga je pritegnila visokotehnološka preobleka – mobilne aplikacije, uporaba podatkovne analitike in mladostni videz ustanoviteljev. Uporabnike poskušajo pridobiti z nizko začetno ceno storitve, ki jo kljub izgubam ponudijo pod tržno ceno. Izvajalce pritegnejo z dobrimi (začetnimi) urnimi postavkami in možnostjo dodatnega zaslužka, da si čim prej ustvarijo dovolj veliko število delavcev in rezervistov, ki jih lahko v vsakem trenutku nadomestijo. Hkrati imajo v poslovnem modelu vključeno tudi oceno, kako močno bodo lahko pritisnili na ceno dela. Kako verjetno jih bodo ustavili regulatorji, kako dobro so organizirani delavci v določeni državi in kako učinkovita je delovna inšpekcija.

Uporabniki priljubljenih spletnih storitev večinoma ne vedo, kakšne delovne razmere se skrivajo za nizkimi cenami storitev, hitro dostavo in elegantno mobilno aplikacijo. Ne sprašujejo se, kako poteka delo skladiščnikov v distribucijskem središču Amazona na Poljskem in življenje kolesarskih dostavljavcev hrane po številnih evropskih mestih.

Več v članku z naslovom: Skriti obrazi delitvene ekonomije: lažje izkoriščanje, težji boj za pravice delavcev