Dobro je vedeti: diskriminacija na trgu dela

Ko človek pogleduje za oglasi za delo, pogosto naleti na favoriziranje določenega spola, kot je primer pri oglasih, ki jih delimo tule.

To je sporno in nezakonito. Pri tem je ključen 27. člen (enaka obravnava glede na spol) Zakona o delovnih razmerjih (ZDR-1), ki se glasi:

(1) Delodajalec ne sme prostega dela objaviti samo za moške ali samo za ženske, razen če določen spol predstavlja bistven in odločilni pogoj za delo in je taka zahteva sorazmerna ter upravičena z zakonitim ciljem.
(2) Objava prostega dela tudi ne sme nakazovati, da daje delodajalec pri zaposlitvi prednost določenemu spolu, razen v primerih iz prejšnjega odstavka.

Omenjeni člen velja za vsako obliko dela, tudi denimo za študentsko delo, v praksi pa se ga praviloma izvaja tako, da je oglas za delo opremljen z oznako m/ž. Del člena, ki pravi »razen če določen spol predstavlja bistven in odločilni pogoj za delo in je taka zahteva sorazmerna ter upravičena z zakonitim ciljem« pa velja samo v nekaj določenih primerih – v moškem zaporu na primer delajo samo pazniki, v ženskem pa paznice. Na letališču lahko pri telesnem pregledu potnikov oseba zahteva, da jo pregleda oseba določenega spola, zato morajo imeti odgovorni na voljo vedno tako moške kot ženske –, nikakor pa ne za delo natakarja oziroma natakarice ali za administrativno delo.

Tovrstna kršitev zakona predvideva tudi sankcijo, točneje globo po 217. členu ZDR-1, ki znaša od 3000 do 20000 evrov. Posameznik lahko sam prijavi sporen oglas na Inšpektorat RS za delo, za vas pa to lahko storimo tudi mi. Obvestite nas na info@mladiplus.si ali prek Facebook zasebnega sporočila, če opazite kaj sumljivega.

Zavedamo se, da je tudi prikrite diskriminacije na podlagi spola, ki jo je težko beležiti in preganjati, veliko, vendar pa je dejstvo, da se enostavno moramo zavedati svojih pravic, vedeti, kaj je zakonito in kaj ne, opozarjati in ukrepati, ko lahko, da nepravilnosti vseh vrst postanejo tudi širše družbeno nesprejemljive.