Nehvaležni skeptiki #3: Prvi maj – praznik dela?

Ob prazniku dela se sprašujemo, kdo sploh praznuje in kdo sploh dela. Za nekatere je omenjeni praznik zgolj dela prost dan, po drugi strani pa se nemalo mladih precej dobro zaveda, kaj je bil povod za nastanek mednarodnega dneva dela, ki ga v Sloveniji praznujemo ne le prvega, temveč tudi drugega maja.

Mlade smo v tokratni epizodi vprašali, kako gledajo na praznik dela, zanimalo nas je, ali se jim zdi pomemben, in ali se sploh identificirajo z besedo delavka oziroma delavec. Če s praznikom dela povezujemo nekatere v preteklosti izborjene delavske pravice je na mestu vprašanje, kaj se s temi pravicami dogaja danes? Tako smo se o najpogostejših kršitvah delavskih pravic pogovarjali s Saško Kumer iz regijske organizacije zahodne Slovenije Zveze svobodnih sindikatov Slovenije, ki je kot pravnica zadolžena za nudenje pravne pomoči članom in članicam sindikatov.
In za konec: ne glede na to, kje delamo in prek kakšne oblike dela delamo, pozivamo vse k praznovanju praznika dela. Živel prvi maj! Živel drugi maj!

Prenesi mp3 (Duration: 32:38 — 29.8 MB)

Nadaljnje branje:

Regijska organizacija zahodne Slovenije Zveze svobodnih sindikatov Slovenije

May Labour Day: What is International Workers’ Day? 

The Origins of May Day