Prepovedana vprašanja na razgovorih za službo

Delimo tehten Delov zapis – ki da misliti – o prepovedanih oziroma nezakonitih vprašanjih na razgovoru za službo. O tem, česa nas delodajalci na zaposlitvenih razgovorih ne smejo vprašati, in zakaj je teorija pogosto daleč od prakse.

“Anja se je odzvala na razpis za prosto delovno mesto prodajalke in svetovalke za določen čas z možnostjo podaljšanja. Pred razgovorom, na katerega so jo povabili, potem ko so prejeli njen življenjepis, je morala izpolniti še približno štiri strani dolg vprašalnik, v katerem so postavljali tudi sporna vprašanja.

»Zanimala jih je višina plač, ki sem jih dobivala v prejšnjih službah. Nikoli prej nisem slišala, da bi delodajalec vprašal kaj podobnega. Kolikor mi je znano, nisi nikomur dolžan razkrivati svojega finančnega stanja. Spraševali so še, ali sem samska, ali morda vdova, ali imam otroke, skratka, vprašanja so bila zelo osebna,« je dejala.

Anja vselej stavi na pošten odnos, zato jo je pristop delodajalca razočaral in razjezil. Iskreno je odgovarjala na vprašanja in se zavedala, da se zanjo ne bodo odločili.”

Na razgovoru: Imate družino? Kje dela partner?