O prekarnosti med mladimi

Delimo tehten tekst o mladih, o prekarnem delu, naraščajoči vsesplošni prekarizaciji, uporu, ideologiji podjetništva in o cvetkah Ministrstva za delo z našo Zalo kot sogovornico.

»V Sloveniji smo po deležu mladih, ki se pozno odselijo od svojih staršev, v vrhu EU. Prav tako po prekarnih oblikah zaposlitve. Pri tem Zala izpostavlja, da ministrstvo [za delo, op. ur] v tem ne vidi nobenega problema: »Kratkotrajnih zaposlitev, torej zaposlitev za določen čas, ne priznavajo kot problem. To je po zakonu legalno, ko gre za povečan obseg dela, nadomeščanje porodniške in podobno. Ko pa pogledaš statistiko, vidiš, da se od 70 do 80 odstotkov mladih do 25. leta zaposli na takšen način. Kar bi morala biti izjema, je postalo že skoraj pravilo.«

[…]

Pri tem izraža zaskrbljenost, kako na probleme glede zaposlovanja gleda ministrstvo za delo: »Državni sekretar Pogačar je pred kratkim govoril, da tisti, ki niso redno zaposleni, sploh niso več delavci, temveč samo še izvajalci. In da vsi prekarci, za katere trdimo, da so delavci, to niso. To je problematično, ker jim avtomatično ne priznavaš delavskih pravic.

Več tukaj.