Digitalizacija JA, prekarizacija NE!

Danes 7. 11. smo se Sindikat Mladi plus, Svobodnih sindikat Slovenije, Gibanje za dostojno delo in socialno družbo ter Migrantska svetovalnica zbrale pred Ministrstvom za javno upravo, kjer smo predali buče. Na novinarski konferenci smo predstavili mite o Uberju. Celotno izjavo si lahko preberte spodaj.

Ne glede na to, kar Uber pravi, da bo počel v Sloveniji, je jasno, da praksa v tujini kaže, da se, če je le mogoče, izogiba plačevanju pravičnega dela davkov (http://fortune.com/2015/10/22/uber-tax-shell/). In predvsem, da se izogiba kakršnimkoli odgovornostim do voznikov, s tem, da ne priznava, da je delodajalec. To je točka, kateri bi se morala posvetiti država in ki skrbi nas, državljane, saj je Uber eno tistih podjetij, ki profitira na podlagi nižanja standardov dela ter prekarizacije in espejizacije dela. Vse to pomeni korak stran od trajnostnega razmišljanja in predstavlja postopno razgradnjo sistemov socialne države.

Seveda Uber ni edini primer teh sprememb na trgu dela, ni ne prvi in ni zadnji, saj je fleksibilizacija delovne sile postala del vsakdana. Zato je nujno, da se odpre širša debata – ki vljučuje javnost – o tem, kam se stvari razvijajo na področju dela in kam kot družba želimo, da grejo. Bomo pustili, da razvoj tehnologije le še utrjuje procese prekarizacije in vse skupaj le mirno gledali?

Navsezadnje se Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti baha z dokumentom o dostojnem delu, a se vse bolj kaže, da brez pravega razumevanja in vizije tega področja, saj na drugi strani ministri iste vlade govorijo prav nasprotne zadeve ter v tujini, brez vednosti državljanov, podpisujejo dogovore, ki na široko odpirajo vrata korporacijam, ki povečujejo prekarizacijo.

Ni problem v razvoju aplikacij. Vendar pa je slabo vse, kar Uber predstavlja kot platforma za izkoriščanje delavk in delavcev, z zanikanjem svoje vloge kot delodajalca. Namen tehnologije in napredka je, da izboljša življenje ljudi, ne da ga poslabša. Verjamemo, da je to mogoče,s tem, da se napredek usmerja v izboljšanje v bolj dostojno delo in življenje za vse!

Dejstvo, da produktivnost raste in da je proizvodnja z uporabami novih tehnologij postala bolj učinkovita, naj pomeni, da lahko kot družba, kot delavke in delavci, delamo manj in ob tem uživamo dostojno življenje! Namesto tega pa lahko opazujemo predvsem slabšanje delovnih pogojev, krajšanje pogodb in splošno nižanje standardov dela.

V Združenem kraljestvu se je nedavno ne le pokazalo, da bi Uber moral zagotoviti svojim voznikom delavske pravice, ampak tudi, da so samozaposleni v vedno slabšem položaju ter da celo danes zaslužijo manj kot so zaslužili pred 15 leti (https://goo.gl/r9fwep). To je le ena izmed posledic trga dela, kjer so posamezniki kot samozaposleni postavljeni eden proti drugemu in svojo konkurenčnost oblikujejo na podlagi nižje cene. Uber je, ponovno, šolski primer takih procesov. Prekarizacija dela pomeni prekarizacijo družbe, več negotovosti in stalnega strahu. Je to ta idilična prihodnost, ki nam naj bi jo omogočil napredek na področju tehnologije?

Ne smemo se sprijazniti z bučami, ki nam jih prodajajo, kot da gre za resnico in da je prekarizacija pač nekaj samoumevnega v današnji družbi – zavrniti moramo tiste, ki nam z digitalizaciijo prinašajo prekarizacijo, za kar mi trdimo, da nista nujno povezani. Namesto tega je čas, da se ponovno posvetimo delavskim pravicam in zahtevamo njihovo ohranitev ter celo izboljšanje v času novih priložnosti za dostojno delo in življenje, ki jih odpira napredek tehnologije.

Danes smo tukaj zato, ker si želimo dveh stvari:

•vključevanje širše javnosti v razpravo o skupni prihodnosti, tudi na področju digitalizacije in dostojnega dela, ter

•razmislek o tem, kako lahko tehnologija izboljša naša življenja, vključno z delom, ne pa da se jo uporablja za večje nadzorovanje delavk in delavcev ter kot izgovor za nadaljnjo prekarizacijo.

Ja, digitalizacija, a ne prekarizacija!

V priponki objavljamo še mite o Uberju.